Ο κυκλώνας Γκάμπριελ σάρωσε τη Νέα Ζηλανδία: Άνθρωποι επιπλέουν πάνω σε στρώματα και ψυγεία – Viral η ΦΩΤΟ με το άλογο στη στέγη

Περίπου 300 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο σε στέγες σπιτιών διασώθηκαν από τον στρατό στη Νέα Ζηλανδία μετά το χτύπημα του κυκλώνα Γκαμπριέλ, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και ανάγκασε άλλους 10.500 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κατάσταση είναι απελπιστική σε πολλές περιοχές της χώρας.  Κάτοικοι του Hawke’s Bay χρησιμοποίησαν ένα οικιακό ψυγείο και στρώματα για να μετακινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου. Βυθισμένα οχήματα βρίσκονται διάσπαρτα στο δρόμο, ενώ άλλοι καταφεύγουν στην κορυφή μιας στέγης.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει και μια φωτογραφία με ένα άλογο να έχει ανέβει σε στέγη σπιτιού για να γλιτώσει.

Νέα Ζηλανδία
Photo / NZ Equestrian Scene

Νέα Ζηλανδία: Το «χτύπημα» της κακοκαιρίας

Σφοδροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το Βόρειο Νησί, όπου ζουν πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας ( ≈ 5 εκατομμύρια), προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Οι αρχές κάνουν πλέον αποτίμηση των ζημιών σε απομονωμένες πόλεις όπου πλημμύρες έκοψαν στη μέση δρόμους και τις επικοινωνίες.

Περίπου 10.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Άλλοι 140.000 δεν έχουν ηλεκτροδότηση, αν και η λειτουργία του δικτύου προοδευτικά αποκαθίσταται.

Η περιοχή με βουκολικά τοπία είναι αγνώριστη, λόγω χειμάρρων, πλημμυρισμένων δρόμων και κατολισθήσεων.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κρις Χίπκινς, ο οποίος χαρακτήρισε τον κυκλώνα Γκαμπριέλ το σοβαρότερο μετεωρολογικό φαινόμενο «του αιώνα», κήρυξε εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για μια εβδομάδα.

Σημειώθηκε «μεγάλη καταστροφή», είπε ο κ. Μακάνουλτι, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» για να συνέλθουν οι πληγείσες περιοχές. «Ο δρόμος είναι μακρύς», προειδοποίησε.

Kαι ισχυρός σεισμός

Την ίδια ώρα, σήμερα σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε τη Νέα Ζηλανδία με επίκεντρο κοντά στο Ουέλινγκτον και εστιακό βάθος 48 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η σεισμολογική υπηρεσία της χώρας Geonet.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 50 χιλιόμετρα από την πόλη Παραπαραούμου, σύμφωνα με την Geonet. Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Reuters ότι αισθάνθηκε μια ισχυρή δόνηση που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, ένα ημικύκλιο 40.000 χιλιομέτρων στο υπέδαφος του οποίου συναντώνται τεκτονικές πλάκες και στο οποίο είναι εξαιρετικά έντονη η ηφαιστειακή και η σεισμική δραστηριότητα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ