Ο κορονοϊός, οι νυχτερίδες και η σοκαριστική πρόβλεψη για τις μελλοντικές πανδημίες

Ο κορονοϊός εμφανίστηκε στην επαρχία Γουχάν πριν από μερικές εβδομάδες. Έκτοτε ακολούθησαν (και μέχρι τη Δευτέρα) 17.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότεροι από 360 θάνατοι που οφείλονται στον ιό. Μερικοί εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με τη μοντελοποίηση ασθενειών, βέβαια, αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν 75.000 ή περισσότερες περιπτώσεις, καθώς είναι αδύνατες οι ακριβείς μετρήσεις.Ο Λίνφα Γουάνγκ, ο οποίος προΐσταται στο πρόγραμμα αναδυόμενων μολυσματικών νόσων στο Duke-National University της Σιγκαπούρης θεωρεί ότι «κατά 90% ο ιός προέρχεται από τη νυχτερίδα». Τα αμερικανικά κέντρα των ΗΠΑ για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών εκτιμούν ότι τρεις από τις τέσσερις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες στον άνθρωπο προέρχονται πρώτα από τα ζώα. Οι νυχτερίδες περιέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ιών που είναι πιθανό να μολύνουν τους ανθρώπους στις λεγόμενες ζωονοσογόνες λοιμώξεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το 2017 στο περιοδικό Nature ο Peter Daszak, οικολόγος στην μη κερδοσκοπική οργάνωση EcoHealth. Ο Daszak και η ομάδα του ερευνούν σπηλιές σε όλη την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο αναζητώντας νυχτερίδες και τα παθογόνα που μεταφέρουν. Εκεί που καταλήγει ο ίδιος και επιστήμονες από όλον τον κόσμο είναι ότι η ταχεία εξάπλωση των ανθρώπινων οικισμών σε μέρη –κάποτε απομακρυσμένα- φέρνει τους ανθρώπους σε στενότερη εγγύτητα με τα ζώα που μεταφέρουν ιούς. Περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερες συναντήσεις, περισσότερες μεταφορές ασθενειών. «Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται «ο αριθμός αυτών των γεγονότων εξάπλωσης. Είναι ένα άμεσο προϊόν ανθρώπινης δραστηριότητας», δηλώνει ο Daszak. Και είναι «μία απλή μαθητική βεβαιότητα» ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιδημίες στο μέλλον, πρόσθεσε.

Ένας από τους συναδέλφους του Λίνφα Γουάνγκ στο Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν διαπίστωσε ότι ο νέος κορονοϊός είναι περισσότερο από 96% γενικά πανομοιότυπος με τον ιό της νυχτερίδας από την επαρχία Γουνάν, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο νέος κορονοϊός είναι «μακρινός ξάδερφος» του SARS, που μοιράζεται σχεδόν το 80% της γενετικής αλληλουχίας του. Ο SARS σάρωσε την κίνα και άλλες χώρες το 2002 και το 2003 προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 800 ατόμων σε όλον τον κόσμο.

Πώς ακριβώς ο κορονοϊός μεταφέρθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους παραμένει έως τώρα ένα μυστήριο, αλλά οι επιστήμονες λένε πως είναι στενά συνδεδεμένο με την αστική εξάπλωση και τις χαοτικές υπαίθριες αγορές.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ