Ο Κέρι ασκεί πιέσεις στο Ιράν

Ο Κέρι ασκεί πιέσεις στο Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, άσκησε πιέσεις στο Ιράν για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας βάσει της οποίας θα μπορεί να αποδείξει στον κόσμο και τις μεγάλες δυνάμεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, ωστόσο είπε ότι δεν έχει «συγκεκριμένες προσδοκίες» σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να συναντηθεί την Τρίτη με τους ηγέτες της Γερουσίας προκειμένου να πείσει τους βουλευτές ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, ωστόσο ο Κέρι δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος. «Δεν έχω συγκεκριμένες προσδοκίες σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, εκτός του ότι θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια αρχική συμφωνία», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Ο Κέρι δήλωσε πως είναι σημαντικό το «Ιράν να καταλάβει ότι θα πρέπει να έρθει προετοιμασμένο προκειμένου να αποδείξει πως το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας υφίσταται για ειρηνικούς σκοπούς».

«Δεν πρόκειται να γίνουν οι διαπραγματεύσεις δημόσια. Πρέπει οι δύο πλευρές να σεβαστούν τις εκάστοτε θέσεις και διαδικασίες. Και για το λόγο αυτό είναι σωστό οι διαπραγματεύσεις να παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις υπό συζήτηση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ