«Ο χάρτης που φοβίζει την Ελλάδα» – Νέα πρόκληση από τον εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας στην Τουρκία

Τις γνωστές θέσεις του Τούρκου πρώην ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζ, που θεωρείται ότι είναι ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας στην Τουρκία, αποτυπώνει άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Türkiye, με τίτλο «Ιδού ο χάρτης που φοβίζει την Ελλάδα».

Το άρθρο αναφέρει ότι ο πρώην ναύαρχος είπε ότι η Τουρκία πρέπει να συσπειρώσει τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, για να φέρει τα θαλάσσια σύνορα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα μέτρα της Άγκυρας. Το βασικό σκεπτικό για να γίνει αυτό είναι το αν μπορεί να ακυρωθούν οι συμφωνίες που υπάρχουν τώρα στην περιοχή και να γίνει μια άλλη συμφωνία που «μπορεί να αλλάξει τον γεωπολιτικό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο δημοσίευμα, υπογραμμίζεται ότι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά από 12ετή απουσία και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι «έλαβε ευρεία κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής και άλλων χωρών του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Νότια Κύπρο».

Το τουρκικό δημοσίευμα.
Το τουρκικό δημοσίευμα.

«Κάναμε μια συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη και η θαλάσσια γραμμή που προέκυψε από αυτή τη συμφωνία αποκλήθηκε ‘τουρκική Ασπίδα’ από τους Δυτικούς, ειδικά τη διοίκηση της Νότιας Κύπρου και Ελλάδα. Είναι πιθανό να γίνει κάτι παρόμοιο με την Παλαιστίνη. Όταν κοιτάμε τον χάρτη, βλέπουμε ότι η Παλαιστίνη είναι ο γείτονας της Τουρκίας από τη θάλασσα. Αυτή θα είναι η ‘Τουρκική Ασπίδα’ στα ανατολικά. Η αποφασιστικότητα και η επιβεβαίωση της θαλάσσιας γειτονίας της Τουρκίας με την Παλαιστίνη είναι σημαντική όσον αφορά την απόκτηση θαλάσσιων περιοχών από την Τουρκία και τη διατάραξη του ελληνοκυπριακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Γιαϊτζί.

Το ερώτημα είναι αν «μπορούν να ακυρωθούν οι προηγούμενες συμφωνίες οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Αιγύπτου με τη διοίκηση της Νότιας Κύπρου και την Ελλάδα;»  Κατά τον πρώην ναύαρχο που φέρεται επίσης να είναι και ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού μνημονίου «το ερώτημα είναι σημαντικό. Η απάντηση είναι απλή. Αυτό είναι δυνατό αν το αποφασίσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτού. Μεταξύ αυτών, μπορεί να δοθεί ως παράδειγμα η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας Αλβανίας-Ελλάδας το 2009, που μας αφορά στενά. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ακύρωσε τη συμφωνία με το σκεπτικό ότι η συμφωνία που έγινε εκείνη την εποχή ήταν αντίθετη με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Αλβανίας. Ομοίως, η κυβέρνηση του Καΐρου μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία με το σκεπτικό ότι η Αίγυπτος έχει χάσει περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης. Είναι προς το συμφέρον όλων για την Τουρκία να συσπειρώσει τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και την ΤΔΒΚ στο πλαίσιο της αρχής της περιφερειακής ιδιοκτησίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πώς θα γίνει πραγματικότητα το όραμα του Γιαΐτζ

Λέει λοιπόν ο πρώην ναύαρχος: «Αυτές οι συμφωνίες θα πρέπει να ακυρωθούν με το σκεπτικό ότι είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Αιγύπτου και θα πρέπει να εξηγηθεί ότι η Αίγυπτος μπορεί να αποκτήσει θαλάσσια έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος δύο κυπριακών νησιών από τη συμφωνία που θα γίνει με την Τουρκία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ