Ο Μπάιντεν δεν έκανε χειραψία στον αέρα – Η αλήθεια για το ΒΙΝΤΕΟ που είχε γίνει viral

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν έκανε τελικά χειραψία στον αέρα. Η φωτογραφία και το βίντεο που αναπαράχθηκαν από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη αποδεικνύεται ότι ήταν παραπλανητικά. 

Τον γύρο του κόσμου έκανε, πριν από ενάμισι μήνα, βίντεο που εμφάνιζε τον Τζο Μπάιντεν να κάνει χειραψία στον αέρα. Σε πληθώρα δημοσιευμάτων ιστοσελίδων ενημέρωσης και σε αναρτήσεις στα social media, το επίμαχο βίντεο συνοδεύονταν από τον ισχυρισμό πως ο πρόεδρος έκανε μια «αόρατη» χειραψία χωρίς να βρίσκεται κάποιος άλλος δίπλα του. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός αποδεικνύεται πλέον πως είναι ψευδής, καθώς στην πραγματικότητα η κίνηση του αποτέλεσε χαιρετισμό προς το κοινό που βρισκόταν πίσω από το βήμα, το οποίο δεν φαίνεται από τη γωνία λήψης του επίμαχου βίντεο

Οπως δημοσιεύουν τα Ellinika Ηoaxes, τα βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου C-SPAN, αλλά και της  ομάδας ελέγχου γεγονότων Factcheck Lab αποδεικνύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε το κοινό που βρισκόταν δεξιά και αριστερά πίσω από το σημείο του βήματος

Αρχικά, ο επίμαχος ισχυρισμός, καθώς και το βίντεο που τον συνοδεύει, προέρχονται από άρθρο της ενημερωτικής ιστοσελίδας The Sun, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα επικαλούνται πανομοιότυπο βίντεο που αναρτήθηκε σε άρθρο της Daily Mail.

Το επικαλούμενο απόσπασμα δείχνει τα τελευταία δευτερόλεπτα της ομιλίας του Προέδρου στο Γεωπονικό και Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Greensboro, το οποίο επισκέφθηκε στις 14 Απριλίου 2022. Στην πραγματικότητα χαιρέτησε το κοινό που βρισκόταν δεξιά και αριστερά πίσω από το σημείο του βήματος, το οποίο δεν φαίνεται στο επίμαχο βίντεο. Αυτό είναι ξεκάθαρο και στο στιγμιότυπο που ακολουθεί.

Σε μια πιο μακρινή λήψη διακρίνεται ο Μπάιντεν και εκατέρωθεν του βήματος, βρίσκεται κοινό που τον χειροκροτεί μετά το τέλος της ομιλίας του.

Επιπλέον, σε βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου C-SPAN, βλέπουμε τον Αμερικανό πρόεδρο να γυρνάει προς το κοινό που βρίσκεται πίσω του και να προτάσσει το χέρι του με σκοπό να χαιρετήσει τους ανθρώπους που τον χειροκροτούν στα αριστερά του και έπειτα επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση προς όσους βρίσκονται στα δεξιά του.

Ομοίως, το ίδιο παρατηρούμε και σε βίντεο που δημιούργησε η ομάδα ελέγχου γεγονότων Factcheck Lab, συλλέγοντας αποσπάσματα από διαφορετικές γωνίες λήψης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ