Ο «αστεροειδής των Χριστουγέννων» καταφθάνει – Είναι μικρότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας – ΦΩΤΟ

Ο «αστεροειδής των Χριστουγέννων», ένας διαστημικός βράχος με πλάτος έως 460 πόδια, θα περάσει από τη Γη αυτήν την εορταστική περίοδο. Ο αστεροειδής, που δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας, θα φτάσει σε απόσταση 420.000 μιλίων (680.000 χλμ.) την ερχόμενη Πέμπτη.

Αστεροειδής έπεσε στον Άρη πριν από 3,4 δισ. χρόνια και προκάλεσε μέγα-τσουνάμι ύψους 250 μέτρων

Οι αστρολόγοι στο νότιο ημισφαίριο θα έχουν την καλύτερη θέα του αστεροειδούς, ενώ εκείνοι στην Ευρώπη θα μπορούν να τον εντοπίσουν από σήμερα έως και τις 19 Δεκεμβρίου.

Οι επιστήμονες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον «αστεροειδή των Χριστουγέννων» επειδή δεν είναι πολύ γνωστός. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν από τι είναι φτιαγμένος, πόσο μεγάλος είναι ακριβώς, ή αν περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του. Επίσης, δεν γνωρίζουν καλά την τροχιά του, αλλά τουλάχιστον έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν θα χτυπήσει τη Γη τον επόμενο αιώνα.

Αστρονομία: Ανακαλύφτηκε μεγάλος και δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής

Αυτή η αβεβαιότητα τον κάνει να μοιάζει με εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς παρόμοιου μεγέθους εκεί έξω. Ενώ σχεδόν όλοι οι τεράστιοι δολοφόνοι πλανητών έχουν εντοπιστεί από τους επιστήμονες, οι περισσότεροι μεσαίου μεγέθους αστεροειδείς, όπως ο «αστεροειδής των Χριστουγέννων», δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιοι αστεροειδείς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά, εάν χτυπήσουν τη Γη.

Τσιξουλούμπ: Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους και προκάλεσε «μεγα-σεισμό»

αστεροειδής των Χριστουγέννων

Μάλιστα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) καλεί τους ερασιτέχνες αστρονόμους να εντοπίσουν τον διαστημικό βράχο 2015 RN35 και να τον φωτογραφίσουν.

«Δεν το λέμε πρόκληση χωρίς λόγο. Ο αστεροειδής 2015 RN35 δεν θα λάμψει στους ουρανούς όπως το αστέρι της Βηθλεέμ πριν από χιλιετίες», ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της. «Μικρότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας, αυτός ο αστεροειδής είναι πολύ μικρός σε αστρονομικές κλίμακες» προσθέτει.

 

Ωστόσο, ο ESA ανέφερε ότι τα τηλεσκόπια μεγαλύτερα των 11 ιντσών (30 εκατοστών) θα μπορούν να ανιχνεύσουν τον «αστεροειδή των Χριστουγέννων». «Ανυπομονούμε να δούμε τις παρατηρήσεις σας!» πρόσθεσε ο ESA. «Χρησιμοποιήστε το hashtag #ESAChristmasAsteroid στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστείτε τα αποτελέσματά σας, τα οποία θα κοινοποιήσουμε στο κανάλι μας @esaoperations».

Για να βοηθήσει ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους να εντοπίσουν τον αστεροειδή των Χριστουγέννων, ο ESA έχει μια «εργαλειοθήκη», την οποία διαθέτει δωρεάν σε όλους. Επιτρέπει στους ανθρώπους να οραματιστούν την τροχιά του διαστημικού βράχου και την πτήση του στις 15 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του πότε θα είναι ορατός από διαφορετικές τοποθεσίες στη Γη.

Οι παρατηρητές που χρησιμοποιούν την νέα «Εργαλειοθήκη Αντικειμένων κοντά στην Γη (NEO)» μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερα για την ομάδα αστεροειδών Apollo στην οποία ανήκει ο «αστεροειδής των Χριστουγέννων». Η εργαλειοθήκη αστεροειδών της ESA δημιουργήθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων κοντά στη Γη (NEOCC) του οργανισμού, με έδρα τη Ρώμη.

«Χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία κάθε μέρα για να σχεδιάσουμε τις παρατηρήσεις μας, για να οπτικοποιήσουμε κοντινές προσεγγίσεις αστεροειδών και για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τους ποικίλους πληθυσμούς αστεροειδών στο Ηλιακό Σύστημα και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Juan-Luis Cano, διευθυντής συστημάτων πληροφοριών στο NEOCC. «Θέλουμε αυτά τα εργαλεία να είναι τόσα χρήσιμα για τον υπόλοιπο κόσμο όσο και για εμάς, γιατί η πλανητική άμυνα είναι μια παγκόσμια προσπάθεια».

Ο Richard Moissl, επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της ESA, δήλωσε: «Αυτό είναι το είδος της δουλειάς που κάνει το NEOCC της ESA κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας ακόμη μεγαλύτερα τηλεσκόπια, όπως το Very Large Telescope (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου και άλλα που περιλαμβάνονται στο δίκτυο τηλεσκοπίων ταχείας πρόσβασης του NEOCC που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο».

«Με αυτές τις παρατηρήσεις, προσδιορίζουμε την κίνηση των αστεροειδών και προβάλλουμε την πορεία τους στο μέλλον, προκειμένου να γνωρίζουμε εάν – ή πότε– ένας αστεροειδής θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη μας. Όπως έδειξε η πρόσφατη πρόσκρουση DART, και καθώς επεκτείνεται η αποστολή Hera της ESA, μια πρόσκρουση αστεροειδούς είναι η μόνη φυσική καταστροφή που μπορούμε να αποτρέψουμε, αν υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση».

πηγή φωτογραφιών: esa.int

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ