Ντόναλντ Τραμπ: Ο πιο απρόβλεπτος πλανητάρχης – Οι γκάφες και οι δηλώσεις του που προκάλεσαν σάλο – ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

Της Τζένης Κριθαρά

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε ήδη εννέα μήνες στην προεδρία των ΗΠΑ, δείχνει όμως να δυσκολεύεται ακόμη πολύ να αντιληφθεί τι ευθύνες συνεπάγεται το αξίωμα που κατέχει και τι συνέπειες έχει κάθε απόφαση που λαμβάνει ή κάθε δήλωση που κάνει. Ουκ ολίγα είναι τα παραδείγματα δηλώσεων ή κινήσεων του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ που κάνουν τους Αμερικανούς (και όχι μόνο) να αισθάνονται στην καλύτερη περίπτωση αμηχανία και στη χειρότερη, οργή για το πρόσωπο του Τραμπ. Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι και αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την προσωπικότητα του Τραμπ για να μπορέσουν να καταλάβουν αν όλα αυτά τα ατοπήματα οφείλονται στην άγνοια κινδύνου, στον αυθορμητισμό του ή στην έλλειψη συναίσθησης σχετικά με τις ευθύνες και τις προεκτάσεις του θεσμικού του ρόλου.

Ξεχάστηκε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εθνικού ύμνου

Ο Ντόναλντ Τραμπ μάς έχει κάνει να νοσταλγούμε την ξύλινη γλώσσα και το αυστηρό πολιτικό στήσιμο των προκατόχων του, αφού ορισμένες φορές δείχνει να ξεχνάει ακόμη και τα πιο βασικά. Είναι ενδεικτικό πως στο πλαίσιο των εορτασμών για το Πάσχα στον Λευκό Οίκο, o Τραμπ ξέχασε να βάλει το χέρι στην καρδιά κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου (όπως επιτάσσεται για τους Αμερικανούς). Χρειάστηκε το διακριτικό σκούντημα της συζύγου του, Μελάνια, για να το κάνει, όμως δεν γλίτωσε από τα σχόλια δημοσιογράφων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αρνήθηκε τη χειραψία με την Άνγκελα Μέρκελ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φημίζεται για την ευγένεια και του λεπτούς του τρόπους. Φρόντισε να το αποδείξει κατά την πρώτη, ιστορική συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι μπήκαν στο οβάλ γραφείο για να απαθανατίσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών, όμως ο Τραμπ αρνήθηκε να ανταλλάξει χειραψία με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε επιδεικτικά τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία ακούστηκε να τον ρωτάει: «Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;». Ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν της απάντησε, αλλά γύρισε το ανέκφραστο πρόσωπό του προς τις κάμερες, χωρίς καν να στρέψει το κεφάλι του προς την πλευρά της. Αυτή η αμήχανη στιγμή έκανε γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου, προσφέροντας μάλιστα έμπνευση για σειρά «πειραγμένων», αστείων φωτογραφιών.

Το άκομψο σχόλιο στη Μπριζίτ Μακρόν

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχθεί επικρίσεις για τα σχόλια που αρέσκεται να κάνει για την εμφάνιση των γυναικών. Τον γύρο του κόσμου έκανε τον Ιούλιο το άκομψο σχόλιό του προς την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ Τρονιέ, υποδέχθηκαν το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ στο Παρίσι και ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη γνωριμία του με την κυρία Τρονιέ, βρήκε την ευκαιρία να της πει πως «είναι σε καλή κατάσταση». Ακολούθησαν αρκετά λεπτά αμηχανίας, με την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας να σπεύδει να σταθεί πιο κοντά στην Μελάνια Τραμπ, μην γνωρίζοντας πώς να απαντήσει σε ένα τέτοιο … «κοπλιμέντο».

«Μετεξεταστέος» στη Γεωγραφία

Ένας ακόμη τομέας που ο Ντόναλντ Τραμπ … πάσχει, είναι αυτός της γεωγραφίας. Κατά το πρώτο του επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό από τη θέση του ως Προέδρου των ΗΠΑ, ο Τραμπ βρέθηκε και στο Ισραήλ. Στην επίσημη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Τραμπ είπε: «μόλις γύρισα από τη Μέση Ανατολή…», ξεχνώντας (ή αγνοώντας) πως και το Ισραήλ βρίσκεται στη Μέση Ανατολή. Η γκάφα ολκής του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσε αμηχανία, αλλά και γέλια στους παρευρισκόμενους, ενώ ένα από τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας δεν άντεξε και έβαλε τα γέλια πιάνοντας το κεφάλι του!

Έσπρωξε τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου

Κατά το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, ο Αμερικανός Πρόεδρος συμμετείχε και στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ούτε εκεί έχασε την ευκαιρία να δείξει την αγένεια και την αλαζονεία του. Η κάμερα τον «συνέλαβε» να σπρώχνει επιδεικτικά τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, προκειμένου να βρεθεί μπροστά από μία ομάδα αρχηγών κρατών και να σταθεί δίπλα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και να ποζάρει δίπλα του.

Ο … «δαίμων» του Twitter

Μία από τις πιο αγαπημένες ασχολίες του Αμερικανού Προέδρου είναι να σχολιάζει τα τεκταινόμενα εντός και εκτός ΗΠΑ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολιάζει τα πάντα με μεγάλη ταχύτητα, στο γνώριμο ύφος του, και πολύ συχνά κάνει τους ακόλουθούς του στα social media (και όχι μόνο) να αναρωτιούνται αν εννοεί πραγματικά αυτά που γράφει ή αν απλώς γράφει χωρίς να σκέφτεται. Τα tweet του Τραμπ γίνονται πάντα αντικείμενο σχολιασμού, όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αντιδράσεις που προκάλεσε ένα τυπογραφικό λάθος του Αμερικανού Προέδρου. «Παρά το διαρκώς αρνητικό Covfefe του Τύπου», έγραψε ο Τραμπ, χωρίς κανείς να μπορέσει να καταλάβει τι ήθελε να πει. Πολύ γρήγορα το #Covfefe έγινε το πιο δημοφιλές trend στο Twitter.

Έκλειψη ηλίου χωρίς τα απαραίτητα γυαλιά

Μία ακόμη αμήχανη στιγμή μας χάρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την έκλειψη ηλίου του Αυγούστου. Ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια παρακολουθούσαν, βάσει του εθιμοτυπικού, την έκλειψη από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε πως θέλει να κοιτάξει προς τον ήλιο, χωρίς τα απαραίτητα, προστατευτικά γυαλιά. Χρειάστηκε να του φωνάξει ένας από τους βοηθούς «μην κοιτάτε!» προκειμένου να συμμορφωθεί και να φορέσει τα γυαλιά, όπως η σύζυγός του.

Οργή στο Πουέρτο Ρίκο

Δεν είναι, όμως, όλα τα ατοπήματα του Τραμπ απλές γκάφες που προκαλούν γέλια και αμηχανία. Πολύ συχνά το ύφος, οι πράξεις και τα λόγια του δεν συνάδουν με την περίσταση και είτε σκοπίμως, είτε άθελά του προκαλεί την οργή των Αμερικανών πολιτών. Είναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την καταστροφή που υπέστη το Πουέρτο Ρίκο από τον τυφώνα «Μαρία».

«Τα έχουμε κάνει όλα για το Πουέρτο Ρίκο. Δεν ήταν μόνο επικίνδυνο, ήταν και ακριβό. Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά έχετε καταστρέψει τον προϋπολογισμό μας. Έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα στο Πουέρτο Ρίκο. Κάθε θάνατος είναι τρομακτικός, αλλά αν δείτε μια πραγματική καταστροφή, όπως η Κατρίνα, με τους εκατοντάδες εκατοντάδων νεκρών και τι συνέβη εδώ με μια καταιγίδα, τότε πραγματικά είναι καταθλιπτικό. Κανένας δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο. Ποιος ήταν ο απολογισμός σας;», δήλωσε με ωμότητα κατά την επίσκεψή του σε μία περιοχή, όπου οι άνθρωποι έχουν χάσει πλέον τα πάντα.

Θυμηδία και οργή προκάλεσε λίγο αργότερα η κίνησή του να πετάξει χαρτιά τουαλέτας σε πλήθος πολιτών του Πουέρτο Ρίκο, κατά τη διανομή προμηθειών με είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες του τυφώνα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος πετούσε τα πακέτα με τα χαρτιά όπως θα σούταρε στο μπάσκετ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ