Ντόναλντ Τραμπ: Μετρά κέρδη και απώλειες από τις διαδικασίες για την υπόθεση με την πρώην πορνοστάρ και την εξαπάτηση επενδυτών

Μια μικρή, πρώτη νίκη πέτυχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην υπόθεση των χρημάτων που κατηγορείται ότι έδωσε σε πρώην πορνοστάρ, αφού το δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει του μείωσε το ποσό της εγγύησης που πρέπει να καταβάλλει και ανέβαλε κατά μερικές ημέρες την έναρξη της δίκης.

Ο Τραμπ ζητούσε να μην δικαστεί καν, θεωρώντας ότι η απάτη για την οποία κατηγορείται είναι πολιτικά υποκινούμενη. Αν δεν καταβάλλει το ποσό θα αρχίσει η κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να καταβάλει εγγύηση ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ασκεί έφεση κατά της απόφασης για αστική απάτη, αντί του ποσού των 464 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έπρεπε να καταβληθεί σήμερα. Του δόθηκε επίσης προθεσμία 10 επιπλέον ημερών, για να καταβάλλει το ποσόν.

Η δίκη για τα χρήματα που έδωσε στην πορονοστάρ ορίστηκε για τον Απρίλιο: Εν τω μεταξύ, στην ξεχωριστή υπόθεση των κρυφών χρημάτων, ένας δικαστής δήλωσε ότι η ποινική δίκη εναντίον του Τραμπ θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου, με την επιλογή των ενόρκων.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης σήμερα, Δευτέρα, στην οποία παρέστη ο Τραμπ, ο δικαστής απέρριψε την αίτηση του πρώην προέδρου να απορρίψει εντελώς το κατηγορητήριο ή να καθυστερήσει περαιτέρω τη δίκη.

Το διακύβευμα

Οι νομικές προκλήσεις του Τραμπ έρχονται καθώς ετοιμάζεται για μια ρεβάνς στην προεκλογική εκστρατεία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Με τη δίκη για τα χρήματα που έχουν δοθεί για να κρατήσει το στόμα της κλειστό η πρώην σταρ ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελ να αρχίζει πλέον τον Απρίλιο, η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις ποινικές δίκες του Τραμπ που θα πραγματοποιηθούν – και ενδεχομένως η μόνη που θα γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η απόφαση που έλαβε σήμερα το πολιτειακό Εφετείο αμβλύνει την οξεία κρίση μετρητών για τον Τραμπ, ο οποίος υποστήριζε ότι θα αναγκαζόταν να «ξεπουλήσει» περιουσιακά στοιχεία του για να καταθέσει την αρχική εγγύηση.

Το πρόστιμο του είχε επιβληθεί όταν κρίθηκε ένοχος, μαζί με τους γιους του, Ντόναλντ Τζούνιορ και Έρικ για οικονομική απάτη με στόχο την εξαπάτηση επενδυτών και δανειστών. Ο ίδιος ανακοίνωσε αμέσως ότι «σέβεται την απόφαση του Εφετείου και θα καταθέσει τα 175 εκατ. δολάρια σε μετρητά, ομόλογα ή μετοχές «ή σε ό,τι χρειάζεται», πολύ γρήγορα.

Παράλληλα ωστόσο, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να δώσει νέα αναβολή στη δίκη του Τραμπ για τα χρήματα που καταβλήθηκαν προκειμένου να εξαγοράσει, προεκλογικά, τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, η οποία ισχυριζόταν ότι είχαν εξωσυζυγική σχέση το 2006.

«Η κατηγορούσα αρχή ξεπέρασε κατά πολύ τις υποχρεώσεις της, είναι περίεργο που βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε μια νέα αναβολή», είπε στους δικηγόρους του Τραμπ ο δικαστής, αφού προηγουμένως όρισε νέα δικάσιμο για τις 15 Απριλίου προκειμένου να μελετήσουν οι δύο πλευρές τα χιλιάδες έγγραφα που τους παραδόθηκαν πρόσφατα.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα με την επιλογή των ενόρκων. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι παραποίησε έγγραφα της οικογενειακής επιχείρησης, της Trump Organization, για να αποκρύψει τα 130.000 δολάρια που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 στην Ντάνιελς από τον πρώην δικηγόρο και έμπιστό του, τον Μάικλ Κόεν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ