Νόρμαν Τζούισον: Πέθανε ο σκηνοθέτης των ταινιών «Ο βιολιστής στη στέγη» και «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού»

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο καταξιωμένος σκηνοθέτης καναδικής καταγωγής, Νόρμαν Τζούισον. Ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, πέθανε “ειρηνικά” το Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Τζεφ Σάντερσον.

Ο Νόρμαν Φρέντερικ Τζούισον (Norman Frederick Jewison) ήταν Καναδός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, παραγωγός και σεναριογράφος, που σταδιοδρόμησε κυρίως στις ΗΠΑ. Σκηνοθέτησε αρκετές γνωστές ταινίες και υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, με τα έργα «Ιστορία ενός Εγκλήματος» (1967), «Ο βιολιστής στη στέγη» (1971) και «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» (1987). Μερικές άλλες σημαντικές ταινίες του είναι: «Ο χαρτοπαίχτης» (1965), «Έρχονται οι Ρώσοι» (1966), «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1968), «Ιησούς Χριστός», «Υπέρλαμπρο Άστρο» (1973), «Δικαιοσύνη για όλους!» (1979), «Η Αγνή του Θεού» (1985) και «Τυφώνας: Η αληθινή ιστορία» (1999).

Ο σκηνοθέτης είχε παρουσιάσει σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα σε όλη τη σταδιοδρομία του, καθιστώντας συχνά αμφιλεγόμενα ή σύνθετα ζητήματα προσβάσιμα στο γενικό κοινό. Εκτός από τις υποψηφιότητες για «Όσκαρ» είχε στο ενεργητικό του πολλές υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, 1 βραβείο BAFTA, την «Αργυρή Άρκτο» για την καλύτερη σκηνοθεσία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου του 1987 και το Βραβείο Έρβιν Θάλμπεργκ στην 71η απονομή των Βραβείων «Όσκαρ».

Το 2003 ο Τζούισον τιμήθηκε με το Βραβείο Τεχνών του Θεάματος του Γενικού Κυβερνήτη του Καναδά για τις πολλές συνεισφορές του στην κινηματογραφική βιομηχανία του Καναδά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ