Nord Stream: Το NATO ανακοίνωσε εμπλοκή του στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μετά τη «δολιοφθορά» στους αγωγούς

Δολιοφθορά «βλέπει» και το ΝΑΤΟ στην υπόθεση των αγωγών Nord Stream και δηλώνει ότι θα εμπλακεί αμυντικά στην εξαναγκαστική χρήση της ενέργειας από κράτη ή από μη κρατικούς παράγοντες και ότι θα απαντήσει αποφασιστικά σε επίθεση κατά υποδομών των συμμάχων, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Ρωσίας για το ποιος προκάλεσε τις διαρροές.

Με ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nordstream στη Βαλτική Θάλασσα, επισημαίνοντας ότι όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.  «Η ζημιά στους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία. Όλες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς. Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που διεξάγονται για να διαπιστωθεί η προέλευση της ζημιάς.
«Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση».

Οι αλληλοκατηγορίες

Καθώς στη Δύση εκφράζονται ανοιχτά οι υποψίες ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για τις διαρροές, η Ρωσία, πέρασε χθες στην αντεπίθεση, διατυπώνοντας έμμεσες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ και εξασφαλίζοντας συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε νέα επιχείρηση παραπληροφόρησης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι τα συμβάντα στους δύο μεγάλους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 μοιάζουν με “τρομοκρατική ενέργεια” και απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με αριθμό χωρών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ότι η χώρα του υποψιάζεται “την ανάμειξη ξένου κράτους”, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει μια συγκεκριμένη χώρα.
“Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση”, επανέλαβε ο Πεσκόφ, μετά την έναρξη χθες από τη Ρωσία έρευνας για “διεθνή τρομοκρατική ενέργεια”. Ερωτηθείς για την πιθανότητα διεξαγωγής διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή άλλων χωρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι “τίθενται πολλά θέματα” πάνω σε αυτό, λόγω κυρίως “της έλλειψης επικοινωνίας και της απροθυμίας πολλών χωρών να επικοινωνήσουν” με τη Ρωσία. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τις διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς και έχει επίσης ανακοινώσει ότι υποψιάζεται δολιοφθορά.
Εντωμεταξύ, επικαλούμενο τρεις πηγές, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ασφάλειας παρατήρησαν πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και υποβρύχια σε όχι μακρινή απόσταση από τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς. Ο Πεσκόφ απάντησε σχετικά ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη η παρουσία του NATO στην περιοχή.

Πάντως το περιστατικό των διαρροών αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream δείχνει ότι το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη είναι ευπαθές, αλλά και ότι η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών έχει κλιμακωθεί σε νέο επίπεδο, επισημαίνει ο ερευνητής του Ιστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι, Φουκ Βινγκουγέν. Κατά τον ίδιο, το μήνυμα που απευθύνεται στους Ευρωπαίους με τέτοιου είδους ενέργειες είναι, «οι υποδομές σας είναι ευάλωτες».
Είπε ακόμα ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να προσδιοριστεί ο πραγματικός ένοχος. Όπως σημειώνει στην εφημερίδα Libération, «όλοι σκέφτονται τη Ρωσία, αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις χωρίς αποδείξεις. Θα πρέπει να διεξαγάγουμε έρευνα, η οποία θα ξεκινήσει σε μία ή δύο εβδομάδες και η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να την αρνηθεί».
Ο Βινγκουέν είπε ακόμα ότι ο Πούτιν τραβάει το σχοινί, προσπαθώντας να σπείρει διχόνοια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, ε σε ευρωπαϊκό έδαφος, στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας», είπε.

Η Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως οι ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές αερίου ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται “πλήρως υπό τον έλεγχο” των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχει τον “πλήρη έλεγχο” στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2. “Συνέβη(σαν) στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες”, δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live. “Είναι χώρες που είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.”
Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ επίκειται και η ένταξη της Σουηδίας, η οποία εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθούσε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ζαχάροβα δεν έδωσε κανένα στοιχεία για τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη Σουηδία και στη Δανία. Η Ρωσία διαμαρτύρεται συχνά για την αμερικανική επιρροή και την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ευρώπη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ