Νόμος η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας – Ο Μπάιντεν υπέγραψε τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, τη Δευτέρα, τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα (NDAA) του οικονομικού έτους 2022, ύψους 770 δισ. δολαρίων, μετατρέποντάς τον σε νόμο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του μήνα η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο αυτό που καθορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας.

Στον νέο προϋπολογισμό είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, η «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Με την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον πρόεδρο Μπάιντεν γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους.

Νίκος Δένδιας Άντονι Μπλίνκεν

Ο προϋπολογισμός, που υπήρξε αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, προβλέπει αυξήσεις 2,7% για τους στρατιωτικούς, αγορές αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ενώ χαράσσει και τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών απειλών.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση 300 εκατ. δολαρίων στην Πρωτοβουλία Συνδρομής για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία παρέχει στήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 4 δισ. δολάρια για την Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Άμυνας (EDI) και 150 εκατ. δολάρια για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας της Βαλτικής.

ΗΠΑ-αμυντική συμφωνία

Για την αντιμετώπιση της Κίνας, ο νέος νόμος προβλέπει τη χορήγηση 7,1 δισ. δολαρίων στην Αποτρεπτική Πρωτοβουλία του Ειρηνικού (PDI) καθώς και μια δήλωση του Κογκρέσου ότι στηρίζει την άμυνα της Ταϊβάν. Επίσης, απαγορεύει στο υπουργείο Άμυνας να αποκτά προϊόντα που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ