Νετανιάχου: Διχάζει το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του – Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά

Διχασμένες είναι οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο για το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Μπένιαμιν Νετανιάχου και της ηγεσίας της Χαμάς.

Όσοι τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος του εισαγγελέα κάνουν λόγο για ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις, από όπου και αν προέρχονται. Όσοι δεν το επικροτούν, μιλούν για «εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» μεταξύ της ηγεσίας της Χαμάς από τη μία πλευρά και την κυβέρνηση του Ισραήλ από την άλλη.

Οι χώρες που τάσσονται κατά του αιτήματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι οι εξής:

Γερμανία

Την «εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» μεταξύ της ηγεσίας της Χαμάς, από τη μία πλευρά, και της κυβέρνησης του Ισραήλ, από την άλλη, δίνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με το αίτημα του εισαγγελέα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους, εκτιμά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό της Γερμανίας στην ανεξαρτησία και στις διαδικασίες του ΔΠΔ.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί θεμελιώδες επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας, το οποίο η Γερμανία πάντα υποστήριζε. Η Γερμανία σέβεται την ανεξαρτησία και τις διαδικασίες του, όπως και όλων των άλλων διεθνών δικαστηρίων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο και συνεχίζει αναφέροντας ότι το ταυτόχρονο αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των ηγετών της Χαμάς από την μία πλευρά και από την άλλη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού ‘Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, «δίνει την εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης». Το Δικαστήριο ωστόσο θα πρέπει πλέον να αξιολογήσει πολύ διαφορετικά γεγονότα, τα οποία ο γενικός εισαγγελέας παρουσίασε αναλυτικά στην αίτησή του, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ακόμη ότι «οι ηγέτες της Χαμάς είναι υπεύθυνοι για μια βάρβαρη σφαγή, στην οποία άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν βάναυσα, βιάστηκαν και απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, ενώ η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ισραηλινούς ομήρους σε αδιανόητες συνθήκες, να επιτίθεται στο Ισραήλ με ρουκέτες και να χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες» και επαναλαμβάνει ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύει και να υπερασπίζεται τον λαό της από αυτό». Είναι σαφές ότι ισχύει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με όλες τις υποχρεώσεις του, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως είναι «απαράδεκτο» και «παράλογο» να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι ηγέτες των οποίων στοχοθετούνται από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης που άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα σφαγιάζοντας αθώους πολίτες και οι επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει εκλεγεί από τον ισραηλινό λαό», δήλωσε ο Ταγιάνι σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Είναι παράλογο και μόνο ότι ο εισαγγελέας έκανε αυτό τον παραλληλισμό. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια σύγκριση. Προσοχή να μην νομιμοποιούμε αντιισραηλινές θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο υπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Κίνα

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα τηρήσει μια «αντικειμενική» θέση.

«Ελπίζουμε ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και θα ασκήσει τις εξουσίες του σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, καλώντας παράλληλα να μπει ένα τέλος στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Τσεχία

«Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε ανάρτησή του στα social media.

Βρετανία

«Αυτή η ενέργεια δεν βοηθάει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απομάκρυνση των ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπως επίσης και στην επίτευξη προόδου προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θέλουμε να επιτευχθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου εξέφρασε επίσης την αντίδρασή της σχετικά με την απόφαση του εισαγγελέα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτό το θέμα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως υποστήριξε η κυβέρνηση του Λονδίνου, δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος και το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης (που ίδρυσε το ΔΠΔ».

Την ίδια ώρα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει ως «εξωφρενικό» το αίτημα του ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού ηγέτη, όπως και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της χώρας. «Ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας (Καρίμ Χαν), δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Οι χώρες που τάσσονται υπέρ

Γαλλία

Η Γαλλία «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», ο εισαγγελέας του οποίου ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ηγετών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Ισμαήλ Χανίγια, ανακοίνωσε το Κε ντ’ Ορσέ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του, και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η γαλλική διπλωματία μετά το αίτημα για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης.

«Η Γαλλία καταδίκασε από την 7η Οκτωβρίου τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Η τρομοκρατική οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για βάρβαρες επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο αμάχους, βασανισμούς και σεξουαλική βία που έχουν τεκμηριωθεί», έχουν «αναπαραχθεί» και «πανηγυριστεί», συνεχίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όσο για το Ισραήλ, «η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτει το κείμενο.

Τονίζει ακόμη πως η «διαρκής πολιτική λύση» είναι ο «μόνος» δρόμος για να υπάρξει «ορίζοντας ειρήνης».

Ηγετικά στελέχη της γαλλικής αριστεράς εξέφρασαν από την πλευρά τους ικανοποίηση χθες για την ανακοίνωση του ΔΠΔ.

Βέλγιο

«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες», έγραψε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάντζα Λαχμπίμπ, σε δήλωσή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), τονίζοντας την υποστήριξη της χώρας της στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σλοβενία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Σλοβενία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, τα εγκλήματα πολέμου όπως και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος «πρέπει να διώκονται ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξάρτητα από τους δράστες».

«Η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και την εξασφάλιση της ειρήνης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ