Νεπάλ:Αυτοπυρπολήθηκε Θιβετιανός

Νεπάλ:Αυτοπυρπολήθηκε Θιβετιανός

Ο άνδρας, που ήταν περίπου 20 ετών, πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων εξαιτίας των εγκαυμάτων που υπέστη την Τετάρτη όταν, αφού περιλούστηκε με πετρέλαιο σε ένα εστιατόριο, αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την κυριαρχία της Κίνας στο Θιβέτ.

Το συμβάν σημειώθηκε στην περιοχή Μπουντανάθ του Κατμαντού, όπου ζουν πολλοί θιβετιανοί πρόσφυγες. Αν και επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στην περιοχή 20.000 πρόσφυγες, εκατοντάδες άλλοι ζουν εκεί χωρίς επίσημα χαρτιά. Η κυβέρνηση του Νεπάλ υποστηρίζει την Κίνα και απαγορεύει τις διαμαρτυρίες κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Ένας 37χρονος θιβετιανός μοναχός πέθανε αυτό τον μήνα αφού αυτοπυρπολήθηκε, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, μια θιβετιανή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον 100ο θάνατο από αυτοπυρπόληση στο Θιβέτ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Εξάλλου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Λόμπσανγκ Σανγκάι, πρωθυπουργός της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης, κάλεσε σήμερα τους παγκόσμιους ηγέτες να στείλουν έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Θιβέτ για να ερευνήσει «τις πραγματικές αιτίες» των συνεχιζόμενων αυτοπυρπολήσεων.

Ο Σανγκάι σημείωσε ότι 100 Θιβετιανοί έχουν αυτοπυρποληθεί από τον Φεβρουάριο του 2009 και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Κίνα ώστε να σταματήσει να επιδεινώνεται η κατάσταση.

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ