Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από ΗΠΑ και ΕΕ

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από ΗΠΑ και ΕΕ

Οι ΗΠΑ και κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει ευρύτερες κυρώσεις, ανάμεσά τους κυρώσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας της, σε περίπτωση που η Μόσχα εμποδίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στην Ουκρανία εντός του μήνα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ενημέρωσε τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας σχετικά με τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον όσον αφορά στις κυρώσεις σε βάρος τομέων στρατηγικής σημασίας της Ρωσίας – όπως τα μεταλλεία και τα ορυχεία, η βιομηχανία του αερίου, ο τραπεζικός κλάδος, οι εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο τομέας της άμυνας – πρόσθεσε ο ίδιος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η επόμενη φάση των κυρώσεων σχεδιάζεται να μοιάζει με «νυστέρι μάλλον, παρά με σφυρί» και θα επικεντρώνεται στις νέες επενδύσεις στα συγκεκριμένα πεδία, σημείωσε ο αξιωματούχος που ενημέρωσε δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης του Κέρι με ευρωπαίους ομολόγους του στο Λονδίνο.

Η μεταβ��τική κυβέρνηση της Ουκρανίας ελπίζει ότι η διαδικασία των προεδρικών εκλογών, η οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 25η Μαΐου, θα αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα έπειτα από πέντε μήνες αναταραχής – ένα διάστημα κατά το οποίο η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ξέσπασαν εξεγέρσεις φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει πολλούς γύρους κυρώσεων σε Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς και σε ορισμένες ρωσικές εταιρείες.

«Όλοι οι υπουργοί, προεξάρχοντος του ΥΠΕΞ Κέρι, υπογράμμισαν ότι είναι ουσιώδες να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές σε όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένου του ανατολικού της τμήματος, την 25η Μαΐου», είπε ο αξιωματούχος. Οι υπουργοί συμφώνησαν γενικά ότι «εάν οι εκλογές εμποδιστούν και πίσω από αυτό βρίσκεται το χέρι της Μόσχας, θα χρειαστεί να επιβάλουμε κυρώσεις σε τομείς» της ρωσικής οικονομίας, συνέχισε ο ίδιος. «Δεν υπήρξε καμιά διαφωνία σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ από την πλευρά του επισήμανε νωρίτερα ότι «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία για αυτές τις κυρώσεις ενώ στο μεταξύ ασφαλώς καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσκόπτει την ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών».

Ο Χέιγκ έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον Κέρι και τους ομολόγους τους της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Η προειδοποίηση της Δύσης στη Ρωσία

Αναστασιάδης: Η Κύπρος υποφέρει…

Ρωσία: Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για προσάρτηση του Ντόνετσκ

Ο Ουκρανός πρέσβης στον ΟΗΕ κατά της Ρωσίας

Τουρτσίνοφ: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των ανταρτών

Η Μόσχα ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο

“Η ΕΕ διέπραξε ένα σφάλμα στην ουκρανική κρίση”

Λαβρόφ: “Πραγματικός πόλεμος” στην  Ουκρανία

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.