Νέα αίτηση απαγόρευσης των ακροδεξιών

Νέα αίτηση απαγόρευσης των ακροδεξιών

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα NPD προσπαθεί να εκμεταλλευθεί κάθε συγκυρία προκειμένου να εγείρει τη σημαία του μίσους εναντίον των μεταναστών στην προσπάθειά του να διασπείρει τις ακραία μισαλλόδοξες απόψεις του. Πρόσφατα παραδείγματα αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες των μελών του στο Χέλερσντορφ του Βερολίνου κατά της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε κτήριο της περιοχής και η διανομή προφυλακτικών «σε μετανάστες και επιλεγμένους Γερμανούς» κατά τη διάρκεια του τελευταίου προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία.

Γεγονότα σαν αυτά καθιστούν, κατά τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοβουλίων της χώρας, αυταπόδεικτη την αντισυνταγματικότητα του NPD, το οποίο εκπροσωπείται σε δύο τοπικά κοινοβούλια.

Χωρίς τη συνδρομή κυβέρνησης και ομοσπονδιακής Βουλής

Ως εκ τούτου το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα αποστείλει σήμερα τον επεξεργασμένο φάκελο για την απαγόρευση του NPD στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία. Την αισιοδοξία των κρατιδίων δεν συμμερίζεται, ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

«Ας χάσουν μόνα τους τα κρατίδια», σχολίασε σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός. Πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία απαγόρευσης του NPD. Η σχετική αίτηση δεν έχει βλέψεις επιτυχίας, εκτιμά η πολιτική επιστήμονας της Ανώτατης Σχολής του Ντόρτμουντ, Κλαούντια Λούτσαρ. Όπως επισημαίνει, «η νέα αίτηση δεν περιέχει νέα στοιχεία. Πιστεύω ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Το 2003, επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε αποτύχει μία παρόμοια πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης για απαγόρευση του NPD. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είχε εξετάσει ποτέ το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του NPD, ακυρώνοντας τη σχετική διαδικασία. Αιτία αποτέλεσε τότε το γεγονός ότι μέλη του ακροδεξιού κόμματος, ακόμη και από τα ανώτερα κλιμάκια, ήταν παράλληλα πληροφοριοδότες της αστυνομίας και της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, οι οποίοι πληρώνονταν από το κράτος με αντάλλαγμα σημαντικές πληροφορίες από το εσωτερικό του κόμματος.

Στο μεταξύ αυτοί οι πληροφοριοδότες από τα ανώτερα κλιμάκια του NPD φέρονται να μην είναι πλέον ενεργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων, όλα τα στοιχεία που περιέχονται στην αίτηση απαγόρευσης συγκεντρώθηκαν χωρίς τη συνδρομή πληροφοριοδοτών.

Χρειάζεται πίεση από την κοινωνία

Το ενδεχόμενο να αποτύχει για δεύτερη φορά η απόπειρα απαγόρευσης του NPD θα ήταν καταστροφικό, εκτιμά ο δημοσιογράφος Πάτρικ Γκένζινγκ, ο οποίος ασχολείται 10 και πλέον χρόνια με το φαινόμενο της ακροδεξιάς βίας. «Το NPD ενισχύθηκε σημαντικά μετά την αποτυχία (σ.σ. απαγόρευσης) πριν από 10 χρόνια, επειδή απέκτησε το αίσθημα ότι είναι αδύνατον να απαγορευθεί» λέει ο Γκένζινγκ στη DW. Ωστόσο, ο ίδιος στηρίζει την πρωτοβουλία για την απαγόρευση του NPD, καθώς θεωρεί «απαράδεκτο για τις μειονότητες που πλήττονται από τη δράση του NPD, να υπάρχει ένα τέτοιο κόμμα στη Γερμανία», το οποίο ενισχύεται κατά ένα μεγάλο μέρος με χρήματα των φορολογουμένων.

Ο Ματίας Βόρσινγκ, συνεργάτης του συλλόγου Συμβουλευτικής Στήριξης κατά του Ακροδεξιού Εξτρεμισμού στο Βερολίνο (MRB), θεωρεί ότι η αίτηση απαγόρευσης στερείται ενός βασικού κριτηρίου. Όπως παρατηρεί, «χρειάζεται και μία αισθητή πίεση από την κοινωνία, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί η απαγόρευση». Αυτή η πίεση, ωστόσο, φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα έντονη στην παρούσα φάση. Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί στο θέμα της αντισυνταγματικότητας του NPD, δεν επικροτούν όλοι την ενδεχόμενη απαγόρευσή του.

Μάλιστα ακόμη και πολιτικοί των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Ενδεχόμενη απαγόρευση του NPD δεν θα είχε νόημα, εκτιμά και η πολιτική επιστήμονας Κλαούντια Λούτσαρ και εξηγεί: «Αυτό θα οδηγούσε μόνο στην υποχώρηση των στελεχών του στην παρανομία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να τους ελέγξουμε. Το πρόβλημα της δεξιάς βίας δεν καταπολεμάται έτσι. Μας λείπουν πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα πρότζεκτ κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ