Ναζί έκρυβε πίνακες αξίας 1 δισ.ευρώ

Ναζί έκρυβε πίνακες αξίας 1 δισ.ευρώ

Σχεδόν 1.500 πίνακες, μεταξύ των οποίων έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, βρέθηκαν αποθηκευμένοι στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονουσε στο Μόναχο, στην νότια Γερμανία,αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα, η αξία των έργων αυτών μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πίνακες των Γερμανών Έμιλ Νόλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπέκμαν και Μαξ Λίμπερμαν, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα έργα αυτά τα είχαν είτε κατασχέσει οι Ναζί από Εβραίους και τα είχαν στη συνέχεια πουλήσει, είτε είχαν πωληθεί σε χαμηλές τιμές από Eβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν την ζωή τους από τους Ναζί. Είτε ακόμη είχαν κατασχεθεί από το Τρίτο Ράιχ επειδή θεωρούνταν “εκφυλισμένη τέχνη” -σε αντίθεση με την επίσημη τέχνη που εκτιμούσε ο Χίτλερ- και είχαν πωληθεί επίσης στην συνέχεια από τους Ναζί.

Για σχεδόν πενήντα χρόνια, ο γιος του Γκούρλιτ, ένας μοναχικός άνεργος, φυλούσε τους πίνακες αυτούς σε σκοτεινά δωμάτια του διαμερίσματός του.

Δείτε το βίντεο από τη Δημόσια Τηλεόραση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ