ΝΑΤΟ: Οι πληροφορίες για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής – Η Ουκρανία και τα νέα σχέδια συλλογικής άμυνας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο Βίλνιους για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ τα μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν καταλήξει πώς θα χειριστούν το ζήτημα της ουκρανικής ένταξης, για την οποία το Κρεμλίνο απειλεί ότι είναι «κόκκινη γραμμή», την οποία οι σύμμαχοι δεν πρέπει να περάσουν. Το αεροπλάνο του Ζελένσκι «προσγειώθηκε», είπε ο εκπρόσωπός του Ουκρανού προέδρου, ο Σεργκίι Νικοφόροφ, ενώ νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κάνει λόγο για «αναποφασιστικότητα» και για «αδυναμία» του ΝΑΤΟ, του οποίου ο δισταγμός για την ένταξη της Ουκρανίας ενθαρρύνει, σύμφωνα με τον ίδιο, την ρωσική «τρομοκρατία» εναντίον της χώρας του.

Το πρόβλημα με το Κίεβο

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ενταχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, έχουν διαφωνήσει σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να συμβεί αυτό αργότερα και υπό ποιες προϋποθέσεις.  Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη έχουν υποστηρίξει πάντως ότι η υπαγωγή της Ουκρανίας στη συλλογική ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά. Ωστόσο, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ήταν πιο προσεκτικές και επιφυλακτικές για οποιαδήποτε κίνηση που φοβούνται ότι θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η πιθανή λύση

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι το κείμενο της τελικής συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής μπορεί να εγείρει την προοπτική η συμμαχία να είναι σε θέση να “απευθύνει πρόσκληση” στο Κίεβο να ενταχθεί “όταν οι σύμμαχοι συμφωνούν και πληρούνται οι προϋποθέσεις”.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να αφήσει έξω τον ακριβή προσδιορισμό των όρων για την ένταξη της Ουκρανιας. Τόνισαν επίσης ότι το σχέδιο συμφωνίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Τα νέα σχέδια άμυνας του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε την υποστήριξή του στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο απέναντι στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να διασπάσει τη συμμαχία. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πούτιν πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα πετύχει είναι να διασπάσει το ΝΑΤΟ και δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Σύνοδος Κορυφής πρόκειται επίσης να εγκρίνει τα πρώτα ολοκληρωμένα σχέδια του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για την άμυνα έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από τη Ρωσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ