NASA: Στο μικροσκόπιο τα δείγματα από τον πιο γνωστό επικίνδυνο βράχο στο ηλιακό σύστημα

Δείγματα σκόνης από τον “πιο επικίνδυνο γνωστό βράχο του ηλιακού συστήματος” έχουν μεταφερθεί στη Γη, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, η NASA, η οποία ολοκλήρωσε την επιχείρηση περισυλλογής της κάψουλας, στην οποία υπήρχαν τα δείγματα.

H NASA μετέφερε την κάψουλα στο Θάλαμο Απολύμανσης και έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από την διαδικασία.  Τα δείγματα είχαν ανασυρθεί από την επιφάνεια του αστεροειδούς Bennu το 2020 από το διαστημικό σκάφος Osiris-Rex το οποίο επέστρεψε στην Γη, έπειτα από μία περιπλάνηση που κράτησε επτά χρόνια.

Η Nasa θέλει να μάθει περισσότερα για τον αστεροειδή, όχι μόνο επειδή έχει μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 300 χρόνια, αλλά κυρίως επειδή τα δείγματα είναι πιθανό να δώσουν νέες πληροφορίες για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.  Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μάλιστα τα δείγματα να προσφέρουν πληροφορίες ακόμη και για το πώς ξεκίνησε η ζωή στον κόσμο μας.

Η προσγείωση στην έρημο της Γιούτα, σε περιοχή που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώθηκε στις 08:52 τοπική ώρα το πρωί (14:52 GMT), τρία λεπτά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η κάπσουλα έχει μέγεθος ελαστικού αυτοκινήτου, Μπήκε στην ατμόσφαιρα με ένα εκκωφαντικό ουρλιαχτό που προκαλούσε η τριβή της στην ατμόσφαιρα, πάνω από τις δυτικές ΗΠΑ με ταχύτητα άνω των 12 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο. Μια θερμική ασπίδα και αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδό του και την άφησαν να πέσει απαλά σε προκαθορισμένη περιοχή.


Ο Τιμ Πράιζερ, ο επικεφαλής μηχανικός της αεροδιαστημικής εταιρείας Lockheed Martin δήλωσε: “Προσγειώθηκε σαν πούπουλο”. Το προσωπικό που συμμετείχε στην περισυλλογή της κάπσουλας δήλωσε κατενθουσιασμένο, όταν τα μέλη του επέστρεψαν με τα ελικόπτερα από την έρημο. Ήταν “φοβερό”, είπαν στο BBC.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ