Μυστήριο καλύπτει την αποκάλυψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν αρχίσει και προχωρούν θετικά, συνομιλίες των Αμερικανών με το Ιράν για τερματισμό του πολέμου, καθώς ο μεν πρόεδρος των ΗΠΑ αποφεύγει να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ενώ το Ιράν διαψεύδει κάθε επαφή, την ώρα που το Axios μεταδίδει ότι ο συνομιλητής των Αμερικανών είναι ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, ο οποίος όμως προχώρησε σε ακόμα διάψευση της δήλωσης Τραμπ περί διαπραγματεύσεων.
Ο Τραμπ περιορίστηκε να πει ότι οι συνομιλίες γίνονται με υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο που χαίρει σεβασμού στην χώρα, αλλά δεν είναι ο νέος ανώτατος ηγέτης Μοτζτάμπα Χαμενεΐ.
Το Axios από την άλλη το οποίο τις τελευταίες ημέρες προχωρεί σε αποκαλύψεις για συνομιλίες των δύο εμπολέμων, έγραψε σήμερα ότι Ισραηλινός αξιωματούχος του αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, βρίσκονται σε επαφή με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ, Μπαγδέρ Χαλιμπάφ.
Ο Τραμπ δεν κατονόμασε τον Ιρανό συνομιλητή, λέγοντας ότι δεν θέλει να προκαλέσει τη δολοφονία του, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν ευθυγραμμίζονται σε πολλά από τα βασικά ζητήματα.
Σύμφωνα όμως με τους Times of Israel, o Χαλιμπάφ αρνείται ότι έχουν πραγματοποιηθεί διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, μετά από δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία ήταν ο αξιωματούχος με τον οποίο συνομιλούσαν οι απεσταλμένοι του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες. «Ο λαός μας απαιτεί την πλήρη και ταπεινωτική τιμωρία των επιτιθέμενων», δήλωσε ο Χαλιμπάφ και πρόσθεσε: «Όλοι οι αξιωματούχοι στέκονται σταθερά πίσω από τον ηγέτη και τον λαό τους μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος». Κατά τους Times of Israel, ο Χαλιμπάφ αναφέρεται προφανώς στον νέο ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ.
Ο πιο σεβαστός στο Ιράν
«Συναλλασσόμαστε με έναν άνθρωπο που πιστεύω ότι είναι ο πιο σεβαστός —όχι ο ανώτατος ηγέτης, δεν έχουμε νέα από αυτόν», δήλωσε ο Τραμπ. Όπως εξήγησε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τηλεφωνικά τη Δευτέρα, με μια πιθανή δια ζώσης συνάντηση αργότερα.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε στο Axios, πάντως δήλωσε ότι οι διαμεσολαβήτριες χώρες προσπαθούν να συγκαλέσουν μια συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ, ενδεχομένως αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο στην συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Χαλιμπάφ και άλλοι αξιωματούχους που εκπροσωπούν την Τεχεράνη, και οι αμερικανοί διαπραγματευτές Γουίτκοφ και Κούσνερ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι παρών και ο Αντιπρόεδρος Βανς.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ ήταν ενήμερο για τις έμμεσες επικοινωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τεχεράνης, αλλά εξεπλάγη από τα σχόλια του Τραμπ τη Δευτέρα. «Δεν γνωρίζαμε ότι τα πράγματα κινούνταν τόσο γρήγορα».
Έμμεσες επαφές
Μια άλλη πηγή με γνώση των συζητήσεων ανέφερε ότι δεν φαίνεται να έχουν υπάρξει ακόμη απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Χαλιμπάφ και της ομάδας του Τραμπ, αλλά ότι η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Τουρκία μετέφεραν μηνύματα από την μία πλευρά προς την άλλη την Κυριακή. Έτσι δικαιολογείται η διάψευση από τον Χαλιμπάφ, η οποία όμως είναι η δεύτερη εκ μέρους του Ιράν.
Οι διαμεσολαβητές εργάζονται για να οργανώσουν μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Χαλιμπάφ τη Δευτέρα, μεταδίδει το Axios. Εάν συμβεί, αυτή η κλήση θα μπορούσε να καθορίσει εάν θα πραγματοποιηθεί και μια δια ζώσης συνάντηση, σύμφωνα με την πηγή.
«Την Κυριακή υπήρχε ετοιμότητα και από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν να μιλούν. Οι Ιρανοί ήταν συνεργάσιμοι και οι Αμερικανοί ήθελαν επίσης να προχωρήσουν λόγω των αγορών και των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε η πηγή που επικαλείται το Axios.
Η πηγή ανέφερε ότι η συμμετοχή του Ghalibaf στις διαπραγματεύσεις είναι σημαντική λόγω της αρχαιότητάς του και της αξιοπιστίας του εντός του καθεστώτος.
Ποιος είναι ο Χαλιμπάφ
Ο Χαλιμπάφ είναι πρώην στρατηγός του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης και στενός συνεργάτης του νέου ανώτατου ηγέτη, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ. Είχε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πολεμικής προσπάθειας του Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου των 12 ημερών τον Ιούνιο και θεωρείται σήμερα ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος στον κύκλο λήψης αποφάσεων του Ιράν.
Ήταν ο Χαλιμπάφ που απάντησε στην απειλή του Τραμπ να βομβαρδίσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας με μια παρόμοια απειλή για πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τις συνομιλίες, έστω και με το δεδομένο πέπλο μυστηρίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν άνοδο και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν.
Η κρίση του Ορμούζ έχει γίνει βασικό ζήτημα που τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και εμποδίζει τον Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο.
