Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Στην πολιτική σκηνή τουλάχιστον 100 χωρών έχει απλώσει η Μόσχα τα πλοκάμια της

Πολιτικές “κερκόπορτες” στην άμυνα της Δύσης απέναντι στη Ρωσία άρχισαν να αναζητούν οι ΗΠΑ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα ετοιμάζονται να ειδοποιήσουν τουλάχιστον 100 χώρες και να ζητήσουν τη συνεργασία τους, για να διαπιστώσουν σε πόσο μεγάλο βαθμό μπορεί να έχει εισχωρήσει η επιρροή του Κρεμλίνου σε αυτές.

Οι πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει η Μόσχα για να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό, όπως ισχυρίστηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Την έρευνα άρχισαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όταν η Ουάσινγκτον σκέφτηκε να αρχίσει μία εκστρατεία απομόνωσης της Μόσχας, και χρειάστηκε να μετρήσει τους συμμάχους της σε αυτό. Η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε ορισμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών και προχώρησαν ακόμα ένα βήμα, δίνοντας τις πληροφορίες που συνέλεξαν σε πολλές κυβερνήσεις. Βρήκαν στοιχεία για κρυφή πολιτική χρηματοδότηση της Ρωσίας προς άλλες χώρες και μάλιστα αποκόμισαν ενδείξεις ότι δεν είναι μόνο 300 τα εκατομμύρια δολάρια.

Το “βαθύ λαρύγγι” προς τον Τύπο είπε ότι οι Αμερικανοί «θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και ότι η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν». Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει το όνομα καμίας χώρας και κανενός πολιτικού που να θεωρείται ότι δωροδοκήθηκαν από το Κρεμλίνο. Αναφέρεται μόνο ένας Ρώσος πρεσβευτής σε «ασιατική χώρα» ο οποίος φέρεται να έδωσε «εκατομμύρια δολάρια» σε έναν υποψήφιο σε προεδρικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.
Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά απουσιάζει εντελώς η παραμικρή αναφορά σε ρωσική διείσδυση στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τότε είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», είχε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ