Μετέτρεψαν τον αέρα σε…βενζίνη

Μετέτρεψαν τον αέρα σε…βενζίνη

Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τον αέρα σε βενζίνη. Το επίτευγμα ίσως μελλοντικά αποδειχτεί ορόσημο για την μαζική παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποτελέσει απάντηση, τόσο στην ενεργειακή κρίση όσο και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με «αέρια του θερμοκηπίου».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η μικρή βρετανική εταιρία με την εύγλωττη ονομασία Air Fuel Synthesis («σύνθεση καυσίμων από αέρα») έχει καταφέρει να παράγει πέντε λίτρα βενζίνης από τον Αύγουστο, όταν και έθεσε σε λειτο��ργία μια μικρή μονάδα που παράγει καύσιμα από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς του αέρα.

Η εταιρία ελπίζει ότι μέσα στην επόμενη διετία θα δημιουργήσει ένα μαζικής παραγωγής εργοστάσιο που θα παράγει έναν τόνο «αερο-βενζίνης» την ημέρα. Επίσης, σχεδιάζει να παράγει «πράσινα» καύσιμα για τις αεροπορικές εταιρίες, ώστε τα αεροπορικά ταξίδια να εκλύουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο Τim Fox, επικεφαλής για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών του Λονδίνου, δήλωσε ότι «ακούγεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό και όμως, είναι αληθινό».

Αν και η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρίας Air Fuel Synthesis Peter Harrison, «παίρνουμε διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και υδρογόνο από το νερό και τα μετατρέπουμε σε βενζίνη. Το προϊόν μοιάζει και μυρίζει σαν βενζίνη, αλλά είναι πολύ πιο καθαρό από τη βενζίνη. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις υπάρχουσες μηχανές».

Μάλιστα, τόνισε ότι το πλεονέκτημα της νέου τύπου βενζίνης είναι πως δεν απαιτεί καμία αλλαγή στις υφιστάμενες υποδομές των μεταφορών, ενώ δεν είναι αναγκαία καμία μετατροπή στα αυτοκίνητα. «Έως το τέλος του 2014, αν εξασφαλίσουμε την κατάλληλη χρηματοδότηση, θα μπορούμε να παράγουμε βενζίνη χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια και θα το κάνουμε σε εμπορική βάση», πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ