Μετάλλαξη Όμικρον: Δύο κρούσματα στη Βρετανία, συναγερμός σε Τσεχία και Γερμανία

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα, όπως όλα δείχνουν. Η Βρετανία ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα στη χώρα, ενώ ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν και στη Γερμανία και την Τσεχία. Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη.

Όπως έγραψε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας στα social media, τα δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με ταξίδι στη Νότια Αφρική. Οι ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση στα σπίτια τους, ενώ διενεργούνται επιπλέον τεστ αλλά και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα, προκειμένου να μιλήσει για την αντίδραση της Βρετανίας απέναντι σε αυτή την νέα μετάλλαξη. Αναμένεται ότι ακόμη τέσσερις χώρες θα μπουν στην “κόκκινη λίστα”.

Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία και Τσεχία

Υπουργός στο κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Όμικρον πολύ πιθανόν να έφθασε και στη Γερμανία. “Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Όμικρον βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική”, έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

Επιπλέον, η Δημοκρατία της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Το πρόσωπο αυτό είχε βρεθεί για κάποιο διάστημα στη Ναμίμπια, όπως ανέφερε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. “Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση”, είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Συναγερμός και στην Ολλανδία

Οι υγειονομικές Αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι 61 άτομα που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.

«Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.

Ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ