Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε υποστήριξη του Παλαιστινιακού Λαού έγιναν σήμερα σε Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι και Αθήνα, με τους διαδηλωτές να απαιτούν τον τερματισμό της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο και στην Γάζα και να διαδηλώνουν υπέρ του Λαού της Παλαιστίνης.
Περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μέρος, αυτή την ώρα, σε διαδήλωση υπέρ του παλαιστινιακού λαού, στην περιοχή Οστιένσε της Ρώμης. Η κινητοποίηση δεν έχει λάβει την προβλεπόμενη άδεια από τις αρχές και στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί, από νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
«Η Ιταλία πρέπει να σταματήσει να πουλά όπλα στο Ισραήλ. Ζητούμε να λάβει άμεσα τέλος η γενοκτονία στην Γάζα», υπογράμμισε ένας από τους οργανωτές. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα κατά της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Την κινητοποίηση οργάνωσαν, μεταξύ των άλλων, οργανώσεις παλαιστινίων της Ιταλίας, αυτόνομα συνδικάτα της αριστεράς και το αριστερό Κόμμα «Εξουσία στο Λαό».
To the INTL community: the #palestinemarch today in #Rome was FORBIDDEN from the govt. It means we had identifications from the police, stops and prior arrests. It was very difficult to do this. We have a govt that goes against our Constitution and approves fascist rallies. https://t.co/pXU8jpV1x1
— Simona Urso🧽777 (@sibilla75) October 5, 2024
Νωρίτερα, αρκετοί χρήστες, σε αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, ανέφεραν ότι λόγω της μεγάλης παρουσίας αστυνομίας και καραμπινιέρων, τα οργανωμένα λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές, δεν μπορούσαν να φτάσουν στην περιοχή Οστιένσε.
«Η διαδήλωση ήταν παράνομη. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές δυνάμεις ότι θα χειριστούν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι.
Τελικά επεισόδια ξέσπασαν στην διαδήλωση και μια κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι.
Meanwhile, in Rome:
Police struggling to quell violent pro-Palestine protests with teargas, on the eve of the first anniversary of the Oct 7 Palestinian terrorist massacres against Israelis.
These protests were banned, in Rome…
— Bree A Dail (@breeadail) October 5, 2024
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλοπ. Οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και σίδερα κατά των αστυνομικών.
Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμών Λουτρών του Καρακάλλα.
Στο Λονδίνο
Ογκώδης ήταν η διαδήλωση στο Λονδίνο, όπου η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει προβεί σε δεκαπέντε συλλήψεις, καθώς χιλιάδες φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο του Λονδίνου, με ένα πανό να κάνει πλάκα με το “ανόητο λουκάνικο” Sir Keir Starmer.
Η αστυνομική δύναμη δήλωσε ότι μια “σημαντική” επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την πρωτεύουσα – με πολλαπλές συλλήψεις να συμβαίνουν λίγα μόλις λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας.
Οι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην πλατεία Bedford για την προγραμματισμένη πορεία από την πλατεία Russell στο Whitehall, πριν από τις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Τα πλήθη των διαδηλωτών ανέμιζαν τις σημαίες και τα πανό τους, ενώ ένας διαδηλωτής έριξε μια σπόντα στον πρωθυπουργό με μια πινακίδα που έγραφε: “Ο Starmer είναι ένα ανόητο λουκάνικο” . Ο διαδηλωτής αναφερόταν σε ένα αμήχανο ατύχημα που είχε ο Στάρμερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τους ομήρους της Γάζας.
Huge Palestine and Lebanon solidarity demonstration in London, demanding the British Government stops arming Israel. pic.twitter.com/Ncqp1WKhlB
— Taj Ali (@Taj_Ali1) October 5, 2024
Στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε να μπερδεύει τα λόγια του όταν ζήτησε “άμεση κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα και την “επιστροφή των λουκάνικων” όταν συζητούσε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Στο Παρίσι
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του Λιβάνου και της Παλαιστίνης στο Παρίσι.
Τα φορτία όπλων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να σταματήσουν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
“Η προτεραιότητά μας τώρα είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης. Ο λαός του Λιβάνου δεν πρέπει να θυσιαστεί. Ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μία άλλη Γάζα”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
HAPPENING NOW:
Massive protest for Lebanon and Palestine in the streets of Paris, France.
🇫🇷 🇱🇧 🇵🇸
— sarah (@sahouraxo) October 5, 2024
Έξι αντιπολεμικές διαδηλώσεις οργάνωσε και στην Αθήνα το ΚΚΕ.