Μέρκελ: Φταίω κι εγώ φταίνε κι οι άλλοι

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αποτυχίες στην πολιτική της έναντι της Ρωσίας, αλλά παρά τη διάθεση αυτοκριτικής επέρριψε και σε άλλους ευθύνες για την μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας της από την Ρωσία.

Η δήλωση της Μέρκελ για τον Πούτιν που προκαλεί αίσθηση: «Δεν είχα πλέον τη δύναμη…»

«Έπρεπε να είχαμε αντιδράσει πιο γρήγορα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, που θα κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη. Τα σχόλια της Μέρκελ αναφέρονταν στη ρωσική κατοχή και προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, όταν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει να δαπανήσουν το 2% του ΑΠΕ τους για την άμυνα.
«Η Γερμανία αύξησε τις νατοϊκές αμυντικές της δαπάνες, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει τον στόχο του 2%,» είπε η Μέρκελ, «και ούτε εγώ δεν έκανα μια έντονη ομιλία υπέρ αυτού του στόχου κάθε μέρα».

Η πρώην καγκελάριος τόνισε ωστόσο ότι δεν λυπάται για την υποστήριξή της στην κατασκευή του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η ακύρωση του έργου θα είχε «επικίνδυνα επιδεινώσει» τη σχέση με τη Ρωσία, δήλωσε η Μέρκελ. Και για να υπερασπιστεί ακόμα περισσότερο την επιλογή της τότε, πρόσθεσε ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα αυτού του κοινού έργου κατασκευής του αγωγού.
Συμπλήρωσε ότι η υπερβολική εξάρτηση οφείλεται κυρίως στην πολύ μικρή παροχή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

ΟΗΕ: Στην Άνγκελα Μέρκελ το βραβείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ