Με εντολή Μακρόν ο πρωθυπουργός θα δεχθεί εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί “τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών”, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μία ημέρα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο του Παρισιού κατά τη διαδήλωση των “κίτρινων γιλέκων”.

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο “συνεχές ενδιαφέρον της κυβέρνησης για διάλογο”, σύμφωνα με την προεδρία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης “ότι θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα”.

Ο Μακρόν “χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη”, σύμφωνα με το Προεδρικό Μέγαρο

Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγή του πρωθυπουργικού μεγάρου προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει “η ομάδα των ‘κίτρινων γιλέκων’ που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση”, όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός του Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις εξάλλου την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης “το συντομότερο δυνατόν”, ενώ βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη Δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.Στο μεταξύ, η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε ότι “σχεδόν τα δύο τρίτα” των 372 ατόμων που τέθηκαν υπό κράτηση θα παραπεμφθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

“Θα υπάρξει αυστηρή ποινική απάντηση” πρόσθεσε η υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, αναφέροντας ότι 372 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 378 άτομα κρατούνταν.

Τα πρόσωπα αυτά θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, “τα περισσότερα αύριο και μεθαύριο”, στο τέλος της κράτησής τους, σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες”, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Εϊτζ που βρισκόταν δίπλα της.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Figaro

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ