Μαύρη Θάλασσα: Το σοβαρό περιστατικό στον αέρα που άλλαξε την επιχειρησιακή τακτική της RAF

Σοβαρό περιστατικό μεταξύ ενός ρωσικού μαχητικού και ενός βρετανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα και άλλαξε την τακτική της RAF, καθώς το ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε πύραυλο εναντίον του βρετανικού αεροσκάφους, το οποίο κινδύνευσε.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά αποκαλύφθηκε σήμερα από τον βρετανό υπουργό Άμυνας. Όπως, είπε ο Μπεν Ουάλας στο βρετανικό κοινοβούλιο, το ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε έναν πύραυλο σε πολύ μικρή απόσταση από το βρετανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο, το οποίο περιπολούσε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ουάλας δήλωσε στη Βουλή, ότι ζητήθηκαν οι δέουσες εξηγήσεις για το περιστατικό και η Ρωσία απάντησε ότι το συμβάν οφείλεται σε μια τεχνική δυσλειτουργία. Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι πλέον άλλαξε η επιχειρησιακή τακτική της χώρας του, στην Μαύρη Θάλασσα και πλέον τα βρετανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη συνοδεύονται από μαχητικά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Βρετανία για ένα διάστημα, αμέσως μετά το περιστατικό, ανέστειλε τις περιπολίες και πως ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες της κυβέρνησης στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. «Η απάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 10 Οκτωβρίου ανέφερε ότι διεξήγαγαν έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος και ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού SU-27», είπε ο Ουάλας. «Αναγνώρισαν επίσης ότι το περιστατικό σημειώθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο», πρόσθεσε.

Οι περιπολίες γίνονται πλέον με συνοδεία μαχητικών, τόνισε ο Βρετανός υπουργός, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ενημερωθεί. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, το περιστατικό δεν αποτελεί σκόπιμη κλιμάκωση. «Δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για μια σκόπιμη κλιμάκωση από τους Ρώσους, η ανάλυσή μας θα συμφωνούσε ότι επρόκειτο για μια δυσλειτουργία», τόνισε ο Ουάλας.

«Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα όταν επιλέγει κάποιος να χρησιμοποιεί τα μαχητικά με τον τρόπο που έχουν κάνει οι Ρώσοι σε πολλές χρονικές περιόδους», είπε. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αναφορικά με το επείγον ταξίδι που έκανε στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου είχε επαφές με συμμάχους.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Ουάλας είπε: «Πήγα στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και σε άλλες συναντήσεις και βεβαιώθηκα ότι όλοι κατανοούμε τις διαδικασίες σχεδιασμού μας σχετικά με το τι θα κάναμε μπροστά σε μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ