Μαρσέλ Ζανινί: Πέθανε ο σπουδαίος τζαζίστας – H μητέρα του ήταν Ελληνίδα

Πέθανε ο θρύλος της τζαζ, Μαρσέλ Ζανινί σε ηλικία 99 ετών. Ο σπουδαίος Γάλλος μουσικός άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπως δήλωσε ο γιος του, Αλέν Ζανινί.

Ο Μαρσέλ Ζανινί γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Σεπτεμβρίου 1923 από πατέρα Γαλλοϊταλό και μητέρα Ελληνίδα. Το 1930 η οικογένεια έφυγε από την Τουρκία και εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία.

Στο Παρίσι, βρήκε τον δρόμο του στο κλαρινέτο και το σαξόφωνο και παρασύρθηκε από την έκρηξη της μεταπολεμικής τζαζ στη συνοικία Σεν-Ζερμέν-ντε-Πρε.

Το 1954 αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου για τέσσερα χρόνια έπαιξε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής της εποχής: Τσάρλι Πάρκερ, Τζον Κολτρέιν, Λούις Άρμστρονγκ, Μπίλι Χαλιντέι και άλλοι.

Παρά την αναγνώριση που απέκτησε στους κύκλους της τζαζ, οι περισσότεροι τον θυμούνται ως τραγουδιστή βαριετέ. Το τραγούδι “Tu veux ou tu veux pas” (1969) είναι μια διασκευή της επιτυχίας του Βραζιλιάνου Ουίλσον Σιμονάλ “Nem vem que não tem”.

Παρά το γεγονός ότι έγινε πλούσιος, διάσημος και ηθοποιός του κινηματογράφου, παρέμεινε πιστός στην πρώτη αγάπη του, την τζαζ. Ο Μαρσέλ Ζανινί εμφανίστηκε στη σκηνή με διάφορα γκρουπ έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010, μεταξύ άλλων και μαζί με τον συγγραφέα γιο του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ