Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, υποστήριξε ότι το Ιράν ετοιμαζόταν ήδη να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους, οπότε έπρεπε να γίνει η στρατιωτική επιχείρηση άμεσα.
«Η άμεση απειλή ήταν ότι γνωρίζαμε ότι εάν το Ιράν δεχόταν επίθεση, και πιστεύαμε ότι θα δεχόταν επίθεση, θα έρχονταν αμέσως εναντίον μας, και δεν επρόκειτο να καθίσουμε εκεί και να δεχτούμε ένα πλήγμα πριν απαντήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο τη Δευτέρα. «Ήταν η σωστή απόφαση για την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου», συμπλήρωσε.
«Μέσα σε μια ώρα από την επίθεση, οι πυραύλοι στο νότο και στο βορρά είχαν ήδη ενεργοποιηθεί για εκτόξευση! Ήταν προ-τοποθετημένοι», είπε.
«Γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να υπάρξει ισραηλινή δράση. Γνωρίζαμε ότι αυτό θα επιτάχυνε μια επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, και γνωρίζαμε ότι αν δεν τους δρούσαμε εναντίον τους προληπτικά πριν εξαπολύσουν αυτές τις επιθέσεις, θα είχαμε μεγαλύτερες απώλειες», είπε. «Η εκτίμηση που έγινε ήταν ότι αν σταθούμε και περιμένουμε να γίνει πρώτα αυτή η επίθεση πριν τους χτυπήσουμε, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες», είπε ο Ρούμπιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει «τόσους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ μεγάλη ζημιά και κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό».
Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι το να επιτραπεί στο Ιράν να συνεχίσει να αναπτύσσει τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς του θα ήταν «απαράδεκτο ρίσκο» και πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό να αναληφθεί η στρατιωτική επιχείρηση ενώ η Τεχεράνη βρίσκεται στο «πιο αδύναμο σημείο» της.
🚨 JUST IN: Sec. Marco Rubio reveals Iran was ALREADY PREPARING to launch ballistic missiles, so we had to strike first and strike HARD
“Within an hour of the attack, the missile forces in the south and north had ALREADY been activated to launch! Those were PRE-POSITIONED.” pic.twitter.com/u6nYTgE3wn
— Eric Daugherty (@EricLDaugh) March 2, 2026
