Mária Telkes: Το Google Doodle για την «Βασίλισσα του Ήλιου»

Το σημερινό Google Doodle γιορτάζει την ζωή και το καινοτόμο έργο της Δρ. Mária Telkes, που ήταν μία από τις πρώτες πρωτοπόρους της ηλιακής ενέργειας.

Πίστευε ότι η δύναμη του ήλιου μπορούσε να αλλάξει τις ανθρώπινες ζωές και είχε απόλυτο δίκιο. Σαν σήμερα το 1952, η Δρ. Telkes ήταν η πρώτη που έλαβε το Βραβείο Επιτεύγματος της Εταιρείας Γυναικών Μηχανικών.

Η Δρ. Mária Telkes γεννήθηκε στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 1900 και σπούδασε φυσικοχημεία στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd της Βουδαπέστης. Αποφοίτησε με πτυχίο επιστημών το 1920 και πήρε το διδακτορικό της το 1924. Τον επόμενο χρόνο, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και δέχτηκε μια θέση βιοφυσικής. Το 1937, έγινε πολίτης των ΗΠΑ.

Συνέχισε την καριέρα της στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) ως μέλος της Επιτροπής Ηλιακής Ενέργειας. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κλήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός ηλιακού αποστακτήρα που μετέτρεπε το θαλασσινό νερό σε γλυκό νερό. Αυτή η σωτήρια εφεύρεση χρησιμοποιήθηκε από στρατιώτες που στάθμευαν στο «Pacific Theater».

Μετά τον πόλεμο, η Δρ. Telkes επέστρεψε στο MIT ως αναπληρώτρια καθηγήτρια έρευνας. Αυτή και οι συνάδελφοί της στο MIT επιφορτίστηκαν με την δημιουργία κατοικήσιμων κατοικιών με ηλιακή θέρμανση. Δυστυχώς, πρότεινε και ανέπτυξε ένα σχέδιο που απέτυχε και αφαιρέθηκε από την επιτροπή, αλλά εκείνη επέμενε.

Το 1948, αφού εξασφάλισε ιδιωτική χρηματοδότηση από φιλάνθρωπους, δημιούργησε το Dover Sun House σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Eleanor Raymond. Το σπίτι με ηλιακή θέρμανση σημείωσε επιτυχία και οι γυναίκες εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης, διαδίδοντας τον όρο «ηλιακή ενέργεια» στο κοινό.

Η εμπνευσμένη καριέρα της Dr. Telkes ήταν γεμάτη επιτυχία και καινοτομία. Της ανατέθηκε από το Ίδρυμα Ford και δημιούργησε ένα σχέδιο ηλιακού φούρνου που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Βοήθησε επίσης στην έρευνα για την ηλιακή ενέργεια σε αναγνωρισμένα ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. Η Δρ Telkes κέρδισε περισσότερες από 20 πατέντες και εργάστηκε ως σύμβουλος σε πολλές εταιρείες ενέργειας.

Η Mária Telkes είναι γνωστή ως «Η Βασίλισσα του Ήλιου» (The Sun Queen).

Το Google Doodle για την Mária Telkes

Google Doodle Mária Telkes

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ