Μαντλίν Μακάν: «Κάτι ξέρουν», δηλώνει Bρετανός αστυνομικός για τις έρευνες στην Πορτογαλία – Πώς η υπόθεση πήρε νέα τροπή

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από το πρωί οι έρευνες στην λίμνη του φράγματος Αράντε, στην Πορτογαλία, όπου οι αρχές αναζητούν το πτώμα της μικρής Μαντλίν Μακάν, η οποία εξαφανίστηκε το 2007 και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

Αστυνομικές υπηρεσίες τριών χωρών (Βρετανίας, Γερμανίας και Πορτογαλίας) επιθεωρούν τις έρευνες της Πυροσβεστικής και άλλων ειδικών συνεργείων της Πορτογαλίας, που επιχειρούν τόσο μέσα στην δεξαμενή του φράγματος, την τεχνητή λίμνη του Αράντε, όσο και στην γύρω έκταση. Στη λίμνη επιχειρούν δύτες ενώ στην στεριά υπάρχουν συνεργεία που σκάβουν και άλλα που χρησιμοποιούν ειδικά Ράνταρ εδάφους για να ανιχνεύουν αντικείμενα κάτω από την γη.

 

Οι αρχές έχουν στήσει ολόκληρη κατασκήνωση και έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη λίμνη, η οποία φέρεται να ήταν ο «μικρός παράδεισος» του μοναδικού υπόπτου για την εξαφάνιση της Μαντλίν, του Κρίστιαν Μπρίκνερ.  Η περιοχή απέχει 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Praia da Luz όπου η Μαντλίν Μακάν εξαφανίστηκε πριν από 16 χρόνια. Χθες, στη διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που καλύπτει ολόκληρο το τεχνητό φράγμα, αφήνοντας τον εναέριο χώρο πάνω από το νερό και τις ακτές ,ελεύθερο, μόνο μόνο για αστυνομικά drones.

Στο σημείο βρίσκονται στελέχη της αστυνομίας της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Βρετανίας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους γονείς της Μαντλίν ΜακΚάν. Ο αστυνομικός Τζιμ Γκαμπλ δηλώνει «πιστεύω ξεκάθαρα ότι κάτι ξέρουν», καθώς η κινητοποίηση των Αρχών είναι τεράστια.

Πράγματι, έχουν στήσει ένα άτυπο κέντρο επιχειρήσεων στο σημείο ενώ εκεί βρίσκεται και ισχυρή αστυνομική δύναμη. «Πιστεύω ότι θα τη βρούμε [τη Μαντλίν Μακάν]», δηλώνει ο Βρετανός αστυνομικός στη Mirror και προσθέτει:«Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Αρχές στις ανακοινώσεις τους υπονοεί ότι είναι σίγουροι πως η Μαντλίν Μακάν είναι νεκρή. Ωστόσο, δείχνουν αρκετά σίγουροι για τις έρευνες που κάνουν τώρα και για τον ενδεχόμενο εντοπισμό της σορού της».

Οι αρχές τοποθέτησαν μεταλλικές μπάρες που κρατούν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τυχόν περίεργους επισκέπτες ή περαστικούς μακριά σε απόσταση σχεδόν 4 χιλιομέτρων από τον τόπο των ερευνών. Σύμφωνα με τη DailyMail, που επικαλείται πληροφορίες του BBC, οι Αρχές συγκέντρωσαν πολλές σακούλες από τις εκσκαφές που κάνουν στο σημείο, όμως δεν είναι σαφές τι περιέχουν. Παράλληλα, ο Γκαμπλ συμπληρώνει πως ο δολοφόνος της Μαντλίν Μακάν είτε είναι ο Κρίστιαν Μπρούκνερ είτε κάποιος άλλος δεν θα μπορούσε να καταφέρει να ξεφορτωθεί τη σορό της πλήρως. «Έστω και ένα μικρό κομμάτι οστού να βρούμε, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που θα μπορούμε σίγουρα να κάνουμε εξέταση DNA», εξηγεί.

Οι απογευματινές έρευνες

Το απόγευμα η αστυνομία φάνηκε να συγκεντρώνει τις προσπάθειές της στην χερσόνησο που εκτείνεται μέσα στην τεχνητή λίμνη. Οι δύο πλευρές της περιοχής έχουν όχθες με ήπια κλίση προς το νερό, ενώ η τρίτη είναι ένας απότομος βράχος, όπου σήμερα φαίνονται τρεις λευκές σκηνές. Η περιοχή έχει και μία στοιχειώδη υποδομή για εκδρομείς με τροχόσπιτα, έχει βάσεις μπάρμπεκιου και ξαπλώστρες διάσπαρτες τριγύρω, και ο Μπρίκνερ, φέρεται να πήγαινε συχνά εκεί με το αυτοκίνητό του.

Οι Αρχές βρήκαν στο σπίτι του Κρίστιαν Μπρούκνερ και φωτογραφίες του σημείου που κατασκήνωνε για πολλά χρόνια, καθώς το αποκαλούσε «τον παράδεισό του» και πήγαινε συχνά. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται περίπου 30 με 50 χλμ. μακριά από το θέρετρο του Αλγκάρβε που εξαφανίστηκε η – τότε – 4χρονη.

 

Μια πομπή πέντε οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων δύο οχημάτων εκτός δρόμου και ενός μεγάλου φορτηγού διοικητικής μέριμνας και εφοδιασμού, λαστιχένιας βάρκες και άλλος εξοπλισμός έχουν αναπτυχθεί στις όχθες της τεχνητής λίμνης.  Η γερμανική αστυνομία έφτασε λίγο αργότερα με δύο οχήματα μεταφοράς ατόμων και ένα Ford Ranger. Εντοπίστηκαν να βγαίνουν από τα οχήματα με μπαλακλάβες να καλύπτουν το πρόσωπό τους. Βρετανοί αστυνομικοί παρακολουθούν επίσης τις έρευνες.

Η πορτογαλική αστυνομία χρησιμοποιεί ραντάρ διείσδυσης εδάφους, το είδος που χρησιμοποιείται συχνά για τον εντοπισμό θαμμένων εκρηκτικών μηχανισμών. Αν και αστυνομικές πηγές δήλωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι δεν πίστευαν πως θα χρησιμοποιηθούν σκυλιά, ένας σκύλος εντοπίστηκε στο χώρο νωρίς σήμερα το πρωί.  Εν τω μεταξύ, ένα σκάφος που παρασχέθηκε από πυροσβέστες στο Silves – το οποίο σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα τμημάτων της δεξαμενής με εξοπλισμό σόναρ που παρέχει η αστυνομία – κινηματογραφήθηκε στην άκρη του νερού και φαινόταν να περιμένει οδηγίες πριν ανοιχτεί σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τις όχθες.

Το drone

Η έρευνα ξεκίνησε γύρω στις 8.40 π.μ. τοπική ώρα, περίπου 20 λεπτά νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η γερμανική αστυνομία κατευθύνθηκε κατευθείαν σε μια ζώνη συνάντησης μετά την άφιξη, αλλά καθώς ξεκίνησε η έρευνα, οι Γερμανοί πήραν εργαλεία, τα έβαλαν στα φορτηγά τους και κατευθύνθηκαν και αυτοί σε σημεία που γίνονται εκσκαφές. Μια ομάδα περίπου 10 αστυνομικών εθεάθη να περπατά κοντά στην άκρη της χερσονήσου που προεξέχει στο φράγμα, κοιτάζοντας τάμπλετ με τα οποία ήταν εφοδιασμένοι και δείχνοντας με τα δάχτυλά τους προς το έδαφος σαν να συγκρίνουν φωτογραφίες στην οθόνη τους με αυτό που έβλεπαν κάτω από τα πόδια τους.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, οι ερευνητές απογείωσαν και το drone.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε πυροσβέστες να επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό και αστυνομικούς να χτενίζουν την περιοχή γύρω από το φράγμα Αράντε, που βρίσκεται σε απόσταση 52 χιλιομέτρων από το παραθαλάσσιο θέρετρο απ΄όπου εξαφανίστηκε η μικρή.

Πηγή που γνωρίζει τα της έρευνας είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση στην κοινότητα Σίλβες διεξάγεται κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών, ενώ μια άλλη πηγή είπε ότι η πορτογαλική αστυνομία έχει ελάχιστες ελπίδες πως η έρευνα θα αποδώσει καρπούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ