Μακελειό σε φυλακές της Βραζιλίας – Στους 60 οι νεκροί έπειτα από εξέγερση

Περίπου 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης που ξέσπασε με αφορμή τον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στις φυλακές της πόλης Μαναούς, στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

Ο Σέρτζιο Φόντες, ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολιτείας Αμαζόνας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, είπε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς οι αρχές αποκτούν σταδιακά μια σαφέστερη εικόνα για την έκταση της εξέγερσης.

Οι ταραχές ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής και οι αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση γύρω στις 7 το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε ο Φόντες. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την καταμέτρηση για να εξακριβώσουν πόσοι κρατούμενοι κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Διεθνείς οργανώσεις επικρίνουν δριμύτατα τη Βραζιλία για το σωφρονιστικό σύστημά της, καθώς ο συνωστισμός είναι ο κανόνας στις φυλακές της, στις οποίες ξεσπούν τακτικά φονικές εξεγέρσεις.

Η σφαγή αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην πανίσχυρη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών «Διοίκηση Πρώτης Πρωτεύουσας» (PCC) του Σάο Πάουλο και την τοπική «Βόρεια Οικογένεια» του Μαναούς.

Η τελευταία πιστεύεται ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον κρατουμένων, μελών της PCC κατόπιν εντολής μιας τρίτης συμμορίας, της «Κόκκινης Διοίκησης» (CV) που εδρεύει στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, το βράδυ της Κυριακής κρατούμενοι αντάλλαξαν πυρά με τους αστυνομικούς και κράτησαν ομήρους 12 φύλακες και τουλάχιστον 74 συγκρατουμένους τους. Ορισμένοι από τους ομήρους εκτελέστηκαν ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Αιματηρή εξέγερση σε φυλακές της Βραζιλίας – Τουλάχιστον 50 νεκροί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ