LIVE – Φόβοι για σύρραξη στην Μέση Ανατολή: «Ναι» της ισραηλινής κυβέρνησης σε αντίποινα κατά του Ιράν – Το παρασκήνιο στο πολεμικό συμβούλιο

Ισραήλ πολεμικό συμβούλιο

Παγκόσμιος συναγερμός λόγω της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13/4).Το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ αργά το Σάββατο στην πρώτη του άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, ένα πλήγμα αντιποίνων που αύξησε την απειλή μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, καθώς οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για «σιδερένια στήριξη»  στο Ισραήλ.

Οι σειρήνες ηχούσαν και οι δημοσιογράφοι του Reuters στο Ισραήλ άκουσαν μακρινούς δυνατούς κρότους από αυτό που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν εναέρια χτυπήματα σε drones. Οι αρχές ανέφεραν ότι ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν εκτός των ισραηλινών συνόρων. Περιελάμβαναν περισσότερους από 10 πυραύλους κρουζ σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο ισραηλινός στρατός είπε αργότερα ότι δεν συμβούλευε κανέναν κάτοικο να βρίσκεται κοντά σε καταφύγιο. Αυτή η αναθεώρηση μιας προηγούμενης προειδοποίησης φάνηκε να σηματοδοτεί το τέλος της απειλής.

Πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύονται σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ, όπως φαίνεται πάνω από το Τελ Αβίβ στις 14 Απριλίου 2024. (Tomer Neuberg/Flash90)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να απομακρύνει σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του σε μια «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας άμυνες και αεροπλάνα που μετακινήθηκαν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 του Ισραήλ επικαλέστηκε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται να λέει ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην επίθεση.

Το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για αυτό που αποκάλεσε το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε επτά αξιωματικούς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών και είπε ότι το χτύπημα του ήταν τιμωρία για τα «ισραηλινά εγκλήματα». Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, λέγοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που τώρα διανύει τον έβδομο μήνα του, έχει εντείνει τις εντάσεις στην περιοχή, επεκτείνοντας τα μέτωπα με τον Λίβανο και τη Συρία και προκαλώντας πυρά μεγάλης εμβέλειας σε ισραηλινούς στόχους από την Υεμένη και το Ιράκ.

Κλιμάκωση στην περιοχή

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, ανέφερε το γραφείο του. Το Ισραήλ και ο Λίβανος δήλωσαν ότι έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους το βράδυ του Σαββάτου. Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε προετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει οποιοδήποτε drone ή πύραυλο που παραβίαζε το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.

Κάτοικοι σε πολλές πόλεις της Ιορδανίας είπαν ότι άκουσαν έντονη εναέρια δραστηριότητα. Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν, δήλωσε ότι θέτει τα αμυντικά της συστήματα εδάφους-αέρος γύρω από την πρωτεύουσα και τις μεγάλες βάσεις σε κατάσταση συναγερμού, ανέφεραν πηγές του στρατού εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Νορβηγία καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν.

Δείτε LIVE εικόνα

Exit mobile version