LIVE – 18η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σήμερα, Τρίτη (17/3) μπαίνουμε 18η ημέρα πολέμου στο Ιράν. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ επλήγη από επίθεση με drone, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν αποκλιμάκωση στον Λίβανο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εμπλακεί σε έναν «ευρύτερο πόλεμο» για το Ιράν.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 09:17 17/03/26

    Σαουδική Αραβία: Μπαράζ αναχαιτίσεων drones πάνω από την Ανατολική Επαρχία

    – Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, καθώς η αεράμυνα της χώρας προχώρησε σε νέες αναχαιτίσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) πάνω από την κρίσιμης σημασίας Ανατολική Επαρχία, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών υποδομών της χώρας.

    – Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, οι δυνάμεις του κατέρριψαν «τρία ακόμη drones» στην περιοχή, λίγες μόλις ώρες μετά την αρχική ενημέρωση για την κατάρριψη περισσότερων από δώδεκα drones στην ίδια επαρχία.

    – Η ένταση στην περιοχή φαίνεται να κλιμακώνεται ραγδαία, καθώς νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως η Σαουδική Αραβία είχε αναχαιτίσει δύο drones πάνω από το ανατολικό τμήμα της χώρας.

  • 08:58 17/03/26

    IMO: Οι στρατιωτικές συνοδείες δεν εγγυώνται την ασφάλεια στο Ορμούζ – Ξεμένουν από εφόδια και τρόφιμα οι ναυτικοί στον Κόλπο

    – Ο επικεφαλής του IMO, Αρσένιο Ντομίνγκεζ, προειδοποίησε ότι οι στρατιωτικές συνοδείες στα Στενά του Ορμούζ δεν μπορούν να «εγγυηθούν κατά 100%» την ασφάλεια των πλοίων και «δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη ή βιώσιμη λύση».

    – Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν έχει ουσιαστικά κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, με την Τεχεράνη να έχει πλήξει τουλάχιστον 18 πλοία και να έχει κηρύξει τα Στενά «κλειστά» για τη ναυσιπλοΐα.

    – Ο IMO εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τα πληρώματα των εγκλωβισμένων πλοίων που ξεμένουν από τρόφιμα και εφόδια, καθώς «τα αποθέματα θα αρχίσουν να εξαντλούνται» λόγω της αδυναμίας των πλοίων να λειτουργήσουν ελεύθερα στην περιοχή.

  • 08:35 17/03/26

    Στενά του Ορμούζ: Τα κράτη του Κόλπου πιέζουν τις ΗΠΑ για την οριστική εξουδετέρωση της ιρανικής απειλής

    – Καθώς η κρίση στα Στενά του Ορμούζ βαθαίνει, οι αραβικές χώρες του Κόλπου ζητούν από την Ουάσιγκτον να διασφαλίσει την οριστική εξουδετέρωση της ικανότητας της Τεχεράνης να απειλεί τη ναυσιπλοΐα.

    – Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί έντονες πιέσεις στα κράτη του Κόλπου να προσχωρήσουν επίσημα στον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο, καθώς «το Ιράν ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή».

    – Οι ηγέτες του Κόλπου φοβούνται ότι αν το Ιράν διατηρήσει σημαντικό οπλοστάσιο, θα συνεχίσει να κρατά σε ομηρία την ενεργειακή ροή της περιοχής.

  • 08:11 17/03/26

    ΗΑΕ: Ένας νεκρός στο Άμπου Ντάμπι από συντρίμμια αναχαιτισμένου πυραύλου

    – Ένας πολίτης σκοτώθηκε στην περιοχή Μπάνι Γιας του Αμπού Ντάμπι από πτώση συντριμμιών μετά την αναχαίτιση πυραύλου.

    – Το θύμα ήταν Πακιστανός υπήκοος, όπως διευκρινίστηκε σε σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα X από το γραφείο μέσων ενημέρωσης του εμιράτου.

    – Μετά και από αυτή την απώλεια, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται πλέον σε 8 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατιωτών.

  • 07:59 17/03/26

    Μέση Ανατολή: Η Ευρώπη αρνείται να ακολουθήσει τον «πόλεμο επιλογής» του Τραμπ - Το μήνυμα της ΕΕ και το βαθύ ρήγμα στο ΝΑΤΟ

    – Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ μετατρέπεται σε καταλύτη για μια νέα διατλαντική κρίση, καθώς το μήνυμα της Ευρώπης προς τον Τραμπ είναι σαφές: δεν πρόκειται να εμπλακεί στην ασφάλεια του κρίσιμου θαλάσσιου διαδρόμου.

    – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πιέζει για στρατιωτική σύμπλευση με το ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι «θα είναι πολύ κακό για το μέλλον του ΝΑΤΟ» εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν στηρίξουν τις ΗΠΑ.

    – Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε πως «Αυτός δεν είναι πόλεμος της Ευρώπης», ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, όχι μια επεμβατική».

 

Μια ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων

  • Πρεσβεία των ΗΠΑ: Βίντεο που έχουν εντοπιστεί από το CNN φαίνεται να δείχνουν συστήματα αεράμυνας να βάλλουν με βλήμα περίπου 600 μέτρα από το συγκρότημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη νωρίς την Τρίτη. Επίσης, το Άμπου Ντάμπι ανέστειλε τις δραστηριότητες σε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
  • Η ΕΕ απορρίπτει το αίτημα του Τραμπ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην επεκτείνει τις ναυτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Στενό του Ορμούζ, παρά την κριτική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους συμμάχους επειδή δεν υποστηρίζουν τις ΗΠΑ στην ασφάλεια της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού.
  • Χτύπημα δεξαμενόπλοιου: Ένα δεξαμενόπλοιο ανέφερε ότι χτυπήθηκε από «άγνωστο βλήμα ενώ ήταν αγκυροβολημένο» αργά τη Δευτέρα κοντά στο βασικό λιμάνι πετρελαίου των Εμιράτων, τη Φουτζέιρα, ανέφερε η ναυτιλιακή υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Η διπλωματία έχει κολλήσει: Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επικοινωνήσει με τον απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης, επιχειρώντας να ανοίξουν ξανά έναν διπλωματικό δίαυλο, αλλά ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί τώρα, δήλωσαν στο CNN ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.
  • Μια έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την επίθεση σε ένα ιρανικό δημοτικό σχολείο που σκότωσε τουλάχιστον 170 ανθρώπους, κυρίως μαθήτριες, στην αρχή του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK