Λιτότητα στο Νότο, μετανάστες στη Γερμανία

Λιτότητα στο Νότο, μετανάστες στη Γερμανία

 

Το ζήτημα της μετανάστευσης επανέρχεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση της σχετικής έκθεσης από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Τα στοιχεία, που αφορούν το έτος 2012, δείχνουν ότι μετανάστευσαν στη Γερμανία σχεδόν 1,1 εκατομ. άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ από το 1995. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 712.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία.

Η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland σχολιάζει τα στοιχεία και συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνοντας: «Τα αίτια της μετανάστευσης διαφεύγουν της προσοχής. Τα δύο τρίτα των άνω του ενός εκατομ. μεταναστών το 2012 ήρθαν στη Γερμανία από κράτη της ΕΕ. Ισχυρό ρεύμα μετανάστευσης σημειώθηκε από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπως προέκυψε από σχετική επερώτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Δηλαδή από χώρες που υποφέρουν κάτω από το βάρος της επιβληθείσας από τη Γερμανία πολιτικής λιτότητας.

Ως εκ τούτου θα ήταν λογικό να θεωρήσει κανείς τους μετανάστες θύματα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για τις οποίες ευθύνεται η Γερμανία».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ