Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Μεγάλες οι καταστροφές – Υπάρχουν κτίρια ιδιαίτερα τρωτά

Την εικόνα της καταστροφής από τους δύο σεισμούς που έγιναν τη Δευτέρα στην Τουρκία περιέγραψε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ο οποίος βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αντιόχειας.

Σεισμός στην Τουρκία: Ώρες αγωνίας στα ερείπια – Έρευνες για επιζώντες εν μέσω παγετού

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» μίλησε για μεγάλες καταστροφές ειδικά σε συγκεκριμένο τύπο κτιρίων και εξήγησε:

«Έχουμε να κάνουμε με δύο πολύ μεγάλους σεισμούς. Τα κτίρια είναι μειωμένης αντισεισμικής προστασίας, δεν είναι στο επίπεδο που είναι τα δικά μας κτίρια. Υπάρχουν κτίρια ιδιαίτερα τρωτά καθώς ο αντισεισμικός κανονισμός δεν είναι αυστηρός. Ο τρόπος κατασκευής και η ποιότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι, ενώ υπάρχουν αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες που ενισχύουν την τρωτότητα, δεν είναι συμμετρικά τα κτίρια. Αλλά και τα εδάφη και ο ίδιος ο σεισμός έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Είχαμε μια επιτάχυνση 1,5 φορά πάνω από τη βαρύτητα».

Τουρκία: Νέος σεισμός 5,6 ρίχτερ

Σχετικά με το εάν ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία μπορεί να ενεργοποιήσει και στην χώρα μας μεγάλο σεισμό, ο κ. Λέκκας είπε ότι «για την Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι διαφορετικά τα συστήματα, δεν υπάρχει επίδραση των σεισμών στον ελλαδικό χώρο. Από εκεί και πέρα τίθεται ένα ερώτημα για την Κύπρο όπου καταλήγει ένα κομμάτι του ρήγματος και είναι θέμα και για τη βόρεια – ανατολική Τουρκία προς την Μαύρη Θάλασσα όπου κι εκεί έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Απόδραση περίπου 20 φερόμενων μαχητών του ΙΚ από φυλακή στη Συρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ