Σεισμός στην Τουρκία: Ώρες αγωνίας στα ερείπια – Έρευνες για επιζώντες εν μέσω παγετού

Οι τουρκικές Αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο 2.921 ανθρώπων έπειτα από τους δύο μεγάλους σεισμούς στη νοτιοανατολική περιοχή που συνορεύει με τη Συρία. Τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.

Τουρκία: Νέος σεισμός 5,6 ρίχτερ

Η αρχική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νωρίς τη Δευτέρα προκάλεσε καταρρεύσεις κτιρίων και έπιασε τους κατοίκους στον ύπνο. Ακολούθησε σεισμός 7,6 Ρίχτερ λίγες ώρες αργότερα εν μέσω αρκετών μετασεισμών. Την ίδια ώρα αρκετές περιοχές έχουν έντονες χιονοπτώσεις και οι έρευνες διεξάγονται υπό συνθήκες παγετού.

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Νύχτα γεμάτη κραυγές, αγωνία και δάκρυα

Διασώστες επιχειρούν σε χαμηλές θερμοκρασίες στη Σανλιούρφα της Τουρκίας

Οι διασώστες άντεξαν τις χαμηλές θερμοκρασίες στην πόλη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, καθώς εργάζονταν όλη τη νύχτα για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Στην τοποθεσία ενός ισοπεδωμένου επταώροφου κτιρίου, ο Omer El Cuneyd περίμενε νέα για επιζώντες. «Υπάρχει μια οικογένεια που γνωρίζω κάτω από τα ερείπια», είπε η 20χρονη Σύρια φοιτήτρια στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Έως τις 11:00 το πρωί ή το μεσημέρι, ο φίλος μου απαντούσε ακόμα στο τηλέφωνο. Όμως εκείνη δεν απαντά πια. Είναι εκεί κάτω».

Οι δρόμοι της Σανλιούρφα, εν τω μεταξύ, γέμισαν τρομαγμένους κατοίκους που πέρασαν τη νύχτα έξω παρά το τσουχτερό κρύο.

Ο Μουσταφά Κογιουντσού με την γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους έμειναν μέσα στο αυτοκίνητό τους, πολύ φοβισμένοι για να μετακινηθούν. «Δεν μπορούμε να πάμε σπίτι», είπε ο 55χρονος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όλοι φοβούνται».

Σεισμός Τουρκία Συρία
Οι άνθρωποι ζεσταίνονται γύρω από μια φωτιά στα ερείπια στο Καχραμανμάρας της Τουρκίας, [Ozan Kose/ AFP]

«Κανείς δεν έρχεται»: Κάτοικοι του Χατάι της Τουρκίας παρακαλούν για βοήθεια

Κάτοικοι της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας, όπου πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια, λένε ότι έχουν ελάχιστη βοήθεια από τους σεισμούς της Δευτέρας. Κλαίγοντας στη βροχή, ένας κάτοικος έσφιξε τα χέρια του από απόγνωση.

«Κάνουν θορύβους, αλλά κανείς δεν έρχεται», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Είμαστε συντετριμμένοι, είμαστε συντετριμμένοι. Θεέ μου… Φωνάζουν! Λένε «Σώστε μας», αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν υπάρχει κανείς από το πρωί» περιγράφει.

Σεισμός Τουρκία Συρία
(GÜRAY GÜRDAL – KORAY ÜNLÜ/HATAY-İHA)

Το κύριο αεροδρόμιο της περιοχής, το οποίο εξυπηρετεί τις πόλεις Antakya και Iskenderun, έχει κλείσει λόγω εκτεταμένων ζημιών. Ο Ragip Soylu, επικεφαλής του τουρκικού γραφείου για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Middle East Eye, δήλωσε ότι οι διασώστες δεν κατάφεραν να φτάσουν στην επαρχία για σχεδόν 24 ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς. «Είναι απαίσιο. Πάρα πολλά μηνύματα για ανθρώπους εγκλωβισμένους στα ερείπια», έγραψε στο Twitter. «Οι άνθρωποι που μιλούν από την πόλη μόνο κλαίνε. Αυτό είναι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν».

Φόβος και σύγχυση στους δρόμους του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας

Ο Ahmed al-Khatib, ο οποίος εργάζεται στο Al Jazeera, βρίσκεται με την οικογένειά του στο Gaziantep.

«Από τον σεισμό έως τώρα, βλέπεις χιλιάδες αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού πάνε. Πήγαμε να αγοράσουμε λίγο ψωμί για τα παιδιά, και ξοδέψαμε πάνω από μια ώρα απλώς στεκόμαστε στην ουρά για να πάρουμε πέντε κομμάτια ψωμί. Ο κόσμος είναι πανικόβλητος. Τι θέλουν να κάνουν, πού θέλουν να πάνε, δεν ξέρουν…» είπε χαρακτηριστικά

«Στον δρόμο που βρίσκομαι, υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα που περιμένουν στην ουρά μπροστά στα βενζινάδικα. Θέλουν να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν ξέρουν πού να πάνε. Τι πρέπει να κάνουν, κανείς δεν ξέρει. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα από τα τζαμιά. Εγώ, η μητέρα μου, ο πατέρας μου και τα παιδιά μου. Και οι μετασεισμοί μας τρελαίνουν. Το νιώθουμε, προσπαθούμε να τρέξουμε και τελειώνει. Όταν έγινε ο δεύτερος σεισμός, μας τρέλανε όλους. Αρχίσαμε να τρέχουμε σαν τρελοί. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι μέσα στο τζαμί – θέλουν απλώς να επιβιώσουν» πρόσθεσε.

«Πολύς κόσμος στέκεται έξω στους δρόμους, δεν αισθάνεται ασφάλεια, ακόμη και μέσα στο τζαμί. Στέκονται έξω στο χιόνι. Αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία. Κάνει πολύ κρύο. Σου μιλάω, και τρέμω» τονίζει.

Ο άνδρας συγκλονίζει με όσα λέει: Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει μεγάλη βοήθεια στην περιοχή μας, καθώς δεν έχουμε τόσα πολλά κατεστραμμένα κτίρια. Έχουμε δει όμως πολλούς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας — ειδικά από τις εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου — να τρέχουν για να σβήσουν τις φωτιές που είδαμε μετά τον δεύτερο σεισμό. Εκεί που είμαστε, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο φαγητό και περισσότερες κουβέρτες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ