Λευκορωσία: Αεροπορικό… μποτιλιάρισμα στον ευρωπαϊκό ουρανό – ΦΩΤΟ

Μετά το θρίλερ με την πτήση στη Λευκορωσία, οι αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις τους στη χώρα και έχουν βάλει “μπλόκο” στο FIR της χώρας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα πρωτόγνωρο… μποτιλιάρισμα πτήσεων γύρω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που ανέβασε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά γράφει “Η Ευρώπη εν δράσει”, αποτυπώνοντας τη δραστηριότητα των πτήσεων στον… ευρωπαϊκό ουρανό.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Παράλληλα, αποφασίστηκε η Ευρώπη να απαγορεύσει πτήσεις της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας προς τις χώρες της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) σημείωσε ότι περίπου 100 πτήσεις από ευρωπαϊκές και βρετανικές αεροπορικές εταιρίες πετούν πάνω από τη Λευκορωσία κάθε μέρα και θα ήταν καλύτερο γι’ αυτές να αλλάξουν πορεία μέσω των κρατών της Βαλτικής προκειμένου να αποφευχθεί ο εναέριος χώρος που ελέγχεται από το Μινσκ.

«Οι αεροπορικές εταιρίες που αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μπορούν να έχουν πρόσθετο χρόνο και κόστος καυσίμων, ανάλογα με τη διαδρομή. Οι διαδρομές μεγάλων αποστάσεων γενικά θα επηρεαστούν σχετικά λιγότερο», ανέφερε ο Eurocontrol στο Reuters.

«Εάν οι 100 αερομεταφορείς των ΕΕ/ΗΒ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για υπερπτήσεις, θα χρειαστούν κατά μέσο όρο να πετούν 40 ναυτικά μίλια παραπάνω… Οι πιο αποτελεσματικές διαδρομές για την πλειονότητα των αερομεταφορέων που πραγματοποιούν υπερπτήσεις στη Λευκορωσία θα είναι να αλλάξουν πορεία μέσω των κρατών της Βαλτικής».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.