Λευκορωσία: Βασανιστήρια στον Προτάσεβιτς καταγγέλλει η Τιχανόφσκαγια

Τη βεβαιότητα πως ο Ρόμαν Προτάσεβιτς υπέστη βασανιστήρια εξέφρασε η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Συγκεκριμένα είπε ότι αναμφίβολα ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτασέβιτς υπέστη βασανιστήρια και ζήτησε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα, ο συλληφθείς δημοσιογράφος εμφανίζεται να λέει ότι είναι καλά στην υγεία του, κάτι το οποίο απέρριψαν άμεσα οι σύμμαχοί του λέγοντας ότι ο Προτασέβιτς υποχρεώθηκε να το πει.

To ξέσπασμα του πατέρα

Ο πατέρας του αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο γιος του αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο βίντεο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο διαδίκτυο στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη.

Ο δημοσιογράφος που έχει την έδρα του στη Λιθουανία και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν αφού την Κυριακή η Λευκορωσία έστειλε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, η οποία τελικά προσγειώθηκε στο Μινσκ.

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτάσεβιτς, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.

“Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα”, δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαου της Πολωνίας όπου ζει με τη σύζυγό του.

“Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός”, πρόσθεσε. “Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν”.

Νέα καταδίκη αντιφρονούντων

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα, Πάβελ Σεβέρινετς και έξι άλλοι αντιφρονούντες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 4 ως 7 χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP που ήταν στο ακροατήριο.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών από τα μέσα Μαϊου στην πόλη Μόγκιλεφ της ανατολικής Λευκορωσίας και οι επτά κατηγορούνταν για συμμετοχή σε “μαζικές ταραχές”, μια αναφορά στο κίνημα διαμαρτυρίας το 2020, το οποίο κατεστάλη από τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Η απόφαση αυτή συμπίπτει με την ανακοίνωση για επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair προκειμένου να συλληφθεί ο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ο Σεβέρινετς, ο οποίος είναι αρχηγός του κόμματος “Λευκορωσική Χριστιανική Δημοκρατία”, ενός πολιτικού σχηματισμού που ωστόσο δεν είναι καταχωρισμένος, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2020 στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας ενός υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Ο ίδιος, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει τρία χρόνια φυλάκισης την περίοδο του 2010 για τον πολιτικό του ακτιβισμό, βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και 11 μήνες και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού και του φθινοπώρου κατά της επανεκλογής του Αλεξαντρ Λουκασένκο στην προεδρία.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί την επανεκλογή του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, και χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές του Αυγούστου 2020 αποτέλεσμα νοθείας.

Σήμερα έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ και την G7 (τις περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου) να αυξήσουν τις πιέσεις στο καθεστώς του Λουκασένκο. Συγκεκριμένα, η Τιχανόφσκαγια, έπειτα από συνομιλία της με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν έκανε έκκληση μέσω Twitter “οι ΗΠΑ να απομονώσουν το καθεστώς (Λουκασένκο) και να πιέσουν με την επιβολή κυρώσεων”.

Επίσης η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου, η οποία αναγκάστηκε να καταφύγει στη Λιθουανία, σε μήνυμά της που ανήρτησε στο Telegram αξιώνει “την συμμετοχή των λευκορωσικών δημοκρατικών δυνάμεων στην G7”, η σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 11-13 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ