Le Monde για Χακάν Φιντάν: «Ο πρίγκιπας του σκότους της πολιτικής και πιθανός διάδοχος του Ερντογάν»

«Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ο εκτελεστής των βασικών έργων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αναφέρει η Le Monde σε άρθρο της για το προφίλ του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Μάλιστα τον χαρακτηρίζει «πρίγκιπα του σκότους της πολιτικής» και «πιθανό διάδοχό του Τούρκου προέδρου»

«Για δεκατρία χρόνια, ο Χακάν Φιντάν παρέμεινε στη σκιά του προστάτη του, πάντα παρών, εκεί όταν χρειαζόταν, στις συναντήσεις, στα παρασκήνια και στις επίσημες φωτογραφίες, αλλά σε απόσταση ασφαλείας. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ταξίδεψε στο εξωτερικό παρέα με τον υπουργό Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν ο άλλος άνθρωπος της αντιπροσωπείας, ένας “πρίγκιπας του πολιτικού σκότους”, τόσο αποτελεσματικός όσο και διακριτικός» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Αυτός ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ο εκτελεστής των βασικών έργων του Ερντογάν. Πιστός μεταξύ των πιστών του Τούρκου προέδρου, θεωρείται πιθανός διάδοχός του», σημειώνει ο αρθρογράφος Nicolas Bourcier. Όπως τονίζει ο ανταποκριτής της Le Monde, η τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αποτελεί καμία έκπληξη, καθώς εδώ και καιρό το όνομά του “ακουγόταν” για τη θέση αυτή.

Σήμερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δεν έχει μιλήσει πολύ. Όταν ήταν επικεφαλής της MIT, των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών,  χειριζόταν τα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Αυτός προετοίμασε το έδαφος για την επανέναρξη των σχέσεων με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στις 5 Ιουνίου, o Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Θα ακολουθήσω το εθνικό όραμα της εξωτερικής πολιτικής». Ο Bourcier επισημαίνει ότι ταιριάζει γάντι στον Χακάν η διπλωματία που υπερασπίζεται εδώ και χρόνια η Άγκυρα. Μία διπλωματία που είναι βασισμένη στην έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, με στόχο να καθορίσει, ανεξάρτητα, χωρίς εξωτερική επιρροή ή περιορισμό, τη δική της πολιτική στη διεθνή σκηνή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ