Λαθροθηρία ελεφάντων με «βαρύ οπλισμό»

Λαθροθηρία ελεφάντων με «βαρύ οπλισμό»

Ομάδες ενόπλων στην κεντρική Αφρική χρησιμοποιούν ισχυρά όπλα, τα οποία πιθανώς έχουν αποκομίσει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, για το λαθραίο κυνήγι ελεφάντων, με σκοπό να αποσπάσουν τα ελεφαντόδοντα των τεράστιων θηλαστικών, ανακοίνωσαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε έκθεση που απέστειλε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, αναφέρεται ότι η λαθροθηρία ελεφάντων έχει προκαλέσει αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, ιδιαίτερα στο Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και τη Γκαμπόν.

Στην έκθεση του ο Μπαν αναφέρει ότι το παράνομο εμπόριο ελεφάντων πιθανώς αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης των ένοπλων ομάδων. «Επίσης ανησυχητικό αποτελεί το γεγονός ότι οι λαθροκυνηγοί χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένα και ισχυρά όπλα, ορισμένα από τα οποία πιστεύεται ότι πιθανώς προέρχονται από τον εμφύλιο στη Λιβύη», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Μπαν δήλωσε ότι στο Εθνικό Πάρκο Μινέκμπε, στη βορειοανατολική Γκαμπόν, τουλάχιστον 11.000 ελέφαντες έχουν σφαγιαστεί μεταξύ 2004-2013, ενώ στο Τσαντ, τον Μάρτιο μόνο, λαθροκυνηγοί σκότωσαν 86 ελέφαντες, μεταξύ των οποίων και 33 θηλυκά που ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Στο Εθνικό Πάρκο του Καμερούν πάνω από 300 ελέφαντες σκοτώθηκαν το περασμένο έτος μέσα σε μόλις 2 μήνες.

«Η κατάσταση είναι πλέον τόσο σοβαρή ώστε οι αρχές σε ορισμένες χώρες, όπως το Καμερούν, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον εθνικό στρατό ώστε να πατάξουν τη λαθροθηρία», δήλωσε ο Μπαν.

Επιπρόσθετα, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία για ελεφαντόδοντο βοηθά στο να χειροτερεύει συνεχώς η κατάσταση.

Μια ομάδα ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που παρακολουθεί το εμπάργκο των όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη κατά την έναρξη της εξέγερσης το 2011 η οποία ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η ασταθής κατάσταση στη Βόρεια Αφρική έχει γίνει η βασική πηγή όπλων στην περιοχή καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να ασκήσει την εξουσία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διανομή όπλων από τη Λιβύη αυξάνεται με «ανησυχητικούς ρυθμούς», τροφοδοτώντας τις συγκρούσεις στο Μάλι, τη Συρία και άλλες χώρες καθώς και την ενίσχυση των οπλοστασίων εξτρεμιστών και εγκληματιών στην περιοχή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ