Λα Πάλμα: Η ελπίδα θα έρθει από ψηλά – Πώς θα σώσουν τρία σκυλάκια που έχουν εγκλωβιστεί από τη λάβα

Εδώ και εβδομάδες, τρία σκυλάκια είναι εγκλωβισμένα σε μία αυλή, που έχει καλυφθεί από την τέφρα του ηφαιστείου της Λα Πάλμα, στις Κανάριες Νήσους.

Οι Αρχές ταΐζουν τα σκυλάκια με τη βοήθεια drone που τους πετάνε φαγητό από ψηλά, ωστόσο, δεν είχαν βρει κάποια λύση για το πώς θα μπορούσαν να απεγκλωβίσουν και να σώσουν τα τετράποδα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα ελικόπτερα απαγορεύεται να πετάξουν στην περιοχή, λόγω των θερμών αερίων, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το στροφείο τους.

Ισπανία ηφαίστειο

Λα Πάλμα: “Πράσινο φως” για την επιχείρηση διάσωσης

Σήμερα μόλις έγινε γνωστή μία ελπιδοφόρα εξέλιξη, καθώς ένας χειριστής drone έλαβε την άδεια προκειμένου να επιχειρήσει να διασώσει τρία σκυλιά. Ο διασώστης θα προσπαθήσει να πιάσει τα τρία σκυλιά με ένα δίκτυ, το οποίο θα ελέγχει από μακριά, και στη συνέχεια να τα μεταφέρει μακριά από το ποτάμι της λάβας. Θα έχει μόλις 4 λεπτά στη διάθεσή του για να προσεγγίσει τον κάθε σκύλο και ακόμη 4 λεπτά για να τον απομακρύνει με ασφάλεια από τη λάβα.

Οι Αρχές διαχείρισης έκτακτων αναγκών ανακοίνωσαν πως αξιολόγησαν την πρόταση για την αποστολή διάσωσης, που κατέθεσε ο χειριστής του drone και έδωσαν το “πράσινο φως” ώστε να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση.

Οι δυσκολίες της επιχείρησης

Ο Χάιμε Περέιρα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης drone Aerocamaras, δήλωσε πως σχεδιάζει να στείλει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάρους 50 κιλών, εξοπλισμένο με ένα μεγάλο δίκτυ, προκειμένου να επιχειρήσει να μαζέψει τα σκυλιά, ένα-ένα, και να τα μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, σε απόσταση 450 μέτρων μακριά από τη λάβα.

“Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο διασώζεται με τη βοήθεια ενός drone και η πρώτη φορά που θα πρέπει να το πιάσει”, δήλωσε ο Περέιρα στο Reuters. “Είναι αυτή η τελευταία εναλλακτική για τους σκύλους; Τότε θα το προσπαθήσουμε”, πρόσθεσε. Εξήγησε στη συνέχεια ότι “αυτό που δεν θέλουμε είναι να εξαντληθεί η μπαταρία, όταν θα πετάμε πάνω από τη λάβα”.

Ο χειριστής διευκρίνισε πως η όλη αποστολή εξαρτάται από το πώς τα τρία σκυλιά θα αντιδράσουν απέναντι στο drone. “Τρώνε ελάχιστα εδώ και εβδομάδες. Ίσως να έρθουν ή να φοβηθούν από το αεροσκάφος. Εξαρτιόμαστε πραγματικά από την αντίδρασή τους”, υπογράμμισε ο διασώστης.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ