Κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους για το γεγονός ότι απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή —το ανάλογο του προεδρικού διατάγματος—, με στόχο να τιμωρηθούν οι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται «για την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή» στην περιοχή της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία. Η κρίση στην Ουκρανία και η εισβολή έχουν ανακινήσει παλιού τύπου εντάσεις, που παραπέμπουν στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η εντολή αυτή, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, αποτελεί «ένα ευέλικτο εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε κυρώσεις σε εκείνους οι οποίοι ενέχονται πιο άμεσα στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, και δεν αποκλείει τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί».

Επιπλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει περιορισμούς και κυρώσεις σε βάρος αριθμού προσώπων, κυβερνητικών αξιωματούχων και μη, όσον αφορά τις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου, στη Ρωσία και στην Κριμαία για τους ίδιους λόγους.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν επίσης, πέρα από φυσικά πρόσωπα, και σε νομικά πρόσωπα τα οποία υπονομεύουν «τις δημοκρατικές διαδικασίες ή τους θεσμούς» ή προσπαθούν να επιβάλουν την «εξουσία της σε οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Κιέβου».

Η ανακοίνωση των κυρώσεων έγινε τη στιγμή κατά την οποία στη Ρώμη βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και του ομολόγου του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη, σε σύνοδο για τη Λιβύη που όμως επισκιάστηκε πλήρως από την Ουκρανία. Όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντησή τους, οι Κέρι και Λαβρόφ χαμογέλασαν ευγενικά ο ένας στον άλλο, αντάλλαξαν χειραψία και κλείστηκαν στο δωμάτιο για τη συζήτησή τους, την τρίτη μέσα σε δύο ημέρες.

Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ενήμεροι εκ των προτέρων για την απόφαση αυτή και το περιεχόμενο των κυρώσεων.

Ο Ομπάμα προσπαθεί να επιβάλει τη διεθνή διπλωματική απομόνωση της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Κριμαία, που ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πως είχε στόχο να προστατευτούν οι Ρώσοι υπήκοοι και οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί στη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ακόμη ότι «καλούμε τη Ρωσία να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να διευθετήσει αυτή την κρίση αρχίζοντας απευθείας και άμεσα έναν διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ ο Ουκρανός Πρωθυπουργός

Η Κριμαία προσχωρεί στη Ρωσία

Κίσινγκερ: Πώς θα τελειώσει η κρίση στην Ουκρανία;

Διχασμένη η Ευρώπη για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Μποϊκοτάζ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι

Ο Πούτιν εξετάζει το αίτημα της Κριμαίας

Γιατσενιούκ: H Ρωσία συνεχίζει να είναι απρόθυμη

Δεσμεύτηκε η περιουσία του Γιανουκόβιτς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ