Ισπανία και Πολωνία αποσύρονται από την άσκηση με το ψευδοκράτος στην Τουρκία – Το παρασκήνιο με το ΓΕΕΘΑ

Σκληρή αντίδραση από την Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απόσυρση της Ισπανίας και της Πολωνίας από την άσκηση Anatolian Phoenix με το ψευδοκράτος στην Τουρκία

του Χρήστου Μαζανίτη

Μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για την άσκηση «ANATOLIAN PHOENIX» και την συμμετοχή Ισπανίας και Πολωνίας ταυτόχρονα με τον κατοχικό στρατό του ψευδοκράτους, υπήρξε σκληρή αντίδραση από το ΓΕΕΘΑ, που έφερε άμεσα αποτελέσματα.

Κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκαν οι Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) Ισπανίας και Πολωνίας στην Άγκυρα για την συμμετοχή τους στην άσκηση με την παρουσία του κατοχικού στρατού του ψευδοκράτους στην Κύπρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αρχικά οι ΑΚΑΜ των δύο χωρών ενημέρωσαν ότι συμμετέχουν μόνο με παρατηρητές για να λάβουν την επισήμανση από την ελληνική πλευρά ότι αυτό συνεπάγεται πολλά σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις.

Αργά το απόγευμα επικοινώνησαν με το ελληνικό πεντάγωνο οι υπουργοί Άμυνας τόσο της Ισπανίας όσο και της Πολωνίας ενημερώνοντας ότι διέταξαν την απόσυρση ακόμη και των παρατηρητών τους από την άσκηση. Αυτό, ωστόσο, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ περιμένει να διαπιστώσει ότι θα τηρηθεί.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ, υπάρχουν δύο ελικόπτερα από το Κατάρ ενώ από το Αζερμπαϊτζάν μόνο προσωπικό.

Όπως γράφαμε από το πρωί στο enikos.gr, πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πανηγύριζε με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας: «Η Διεθνής Άσκηση Φοίνικας της Ανατολίας-2023, η οποία διεξάγεται στην 3η Κύρια Διοίκηση Βάσης Αεριωθούμενων Αεροσκαφών μεταξύ 5-16 Ιουνίου 2023, συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα. Στην άσκηση συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, η «ΤΔΒΚ» (σ.σ. εννοεί τα κατεχόμενα), η Ισπανία, το Κατάρ και η Πολωνία».

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι τόσο η Σλοβακία όσο και οι ΗΠΑ, που το 2021 είχαν αρχικά ανακοινώσει την συμμετοχή τους στην άσκηση, αποχώρησαν όταν έμαθαν ότι θα βρίσκεται ο κατοχικός στρατός του ψευδοκράτους. Τότε είχε εγκαίρως προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιίβαν Κόρτσοκ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για την αποχώρηση σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαΐου 2021, τονίζοντας τη δέσμευσή του στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ