Κορονοϊός-Βρετανία: Παραδοχή αποτυχίας στην έγκαιρη επιβολή του lockdown από σύμβουλο της κυβέρνησης

Σε δημόσια παραδοχή ότι η βρετανική κυβέρνηση άργησε να επιβάλει το lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα, προχώρησε σήμερα ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης Τζόνσον.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC τί έχει μετανιώσει σε σχέση με την διαχείριση της επιδημίας, ο Τζον Έντμοντς, ένα μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες της κυβέρνησης, απάντησε: “Θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει νωρίτερα στο lockdown”. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, “τα δεδομένα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας στις αρχές Μαρτίου και η αντίληψη που είχαμε της κατάστασης ήταν λιγοστά, επομένως θεωρώ ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να τραβούσαμε τη σκανδάλη σε εκείνο το στάδιο, αλλά μακάρι να το είχαμε κάνει… πιστεύω ότι αυτό προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές”.

Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον Έντμοντς ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ απάντησε στο BBC: “Όχι. Νομίζω ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις τον σωστό χρόνο και υπάρχει ένα εύρος επιστημονικών απόψεων της ΕΣΟΕΑ και βασιστήκαμε σε αυτές”.

Ο Έντμοντς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, επανέλαβε επίσης παλαιότερή του προειδοποίηση ότι θα προτιμούσε να έβλεπε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που υπολογίζονται σε περίπου 5.000 ημερησίως στην κοινότητα στην Αγγλία, να μειωνόταν περισσότερο προτού χαλάρωναν οι περιορισμοί. “Σαφώς και δεν έχει λήξει, υπάρχει τεράστιος δρόμος μπροστά μας”, σχολίασε.

Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 50.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Reuters.

Επικριτές από ένα ευρύ φάσμα, περιλαμβανομένων των επαγγελματιών του τομέα υγείας, επιστημόνων και βουλευτών, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της επιδημίας και έλαβε με καθυστέρηση σημαντικά μέτρα, όπως το lockdown και η προστασία των οίκων ευγηρίας.

Παρά τις επιφυλάξεις κάποιων από τους επιστημονικούς της συμβούλους η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα στο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων σε εθνικό επίπεδο, που έχουν προκαλέσει σφοδρό πλήγμα στην οικονομία από τις 23 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.