Κορονοϊός: Συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού – Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη

Τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 1.000 στη Νότια Κορέα και πολλαπλασιάζονται στις χώρες όπου έχουν καταγραφεί.

Κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη σε τέσσερις νέες χώρες: στην Αυστρία, την Ελβετία, την Κροατία και την Αλγερία. Ο COVID-19 πλήττει πλέον, πέραν από την Κίνα, περίπου 36 χώρες όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.700.

Πολιτικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις ακυρώθηκαν, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σε νάρκη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να πέφτουν: σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία και οι συνέπειές της συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ο κόσμος «απλούστατα δεν είναι έτοιμος» να αντιμετωπίσει την επιδημία του COVID-19, προειδοποίησε χθες ο Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας/Κίνας, κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο. Πρέπει να γίνει προετοιμασία για τη διαχείριση της κρίσης σε πολύ «μεγαλύτερη κλίμακα» και «πρέπει να γίνει γρήγορα», πρόσθεσε.

Στη Νότια Κορέα, όπου η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέο άλμα και ξεπερνά πλέον τα 1.000.

Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος διατηρεί το τρέχον διάστημα 28.500 στρατιώτες στη χώρα, ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης έχει μολυνθεί σε βάση κοντά στην πόλη Ντέγκου. Στη συγκεκριμένη πόλη έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ένδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όλοι τους ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Οι γειτονικές χώρες δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών χθες στη Ρώμη. Όμως η Γαλλία «συνέστησε» στους υπηκόους της να αποφεύγουν τις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται περισσότερο. Η Γαλλία εξάλλου κατέγραψε δύο νέα κρούσματα, μία νεαρή Κινέζα και έναν Γάλλο που είχε ταξιδέψει στην περιοχή του Μιλάνου. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία, σύμφωνα με τις Αρχές.

Δυο ξενοδοχεία τέθηκαν σε καραντίνα στην Ευρώπη, ένα στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας και ένα στην Τενερίφη.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο «πανδημίας», επιδημίας διεθνούς εύρους.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ανησυχεί ειδικά για τις φτωχότερες χώρες, όπου υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του COVID-19.

Στην αφρικανική ήπειρο, μετά την Αίγυπτο, καταγράφηκε νέο κρούσμα στην Αλγερία — πρόκειται για έναν Ιταλό που αφίχθη στη χώρα τη 17η Φεβρουαρίου.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες τρεις νέους θανάτους, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 15. Ο υφυπουργός Υγείας Ιράζ Χαριρτσί μολύνθηκε από τον κοροναϊό.

Με φόντο την ένταση ΗΠΑ – Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαίτησε το Ιράν να πει «την αλήθεια» για την επιδημιολογική κατάσταση.

Οι αμερικανικές Αρχές εξάλλου ανακοίνωσαν χθες ότι αναμένουν εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ