Κορονοϊός: Έτοιμη η πλατφόρμα ιχνηλάτησης επαφών της Google και της Apple – ΦΩΤΟ

Η Google και η Apple είναι παραδοσιακά “εχθροί”, όμως στην εποχή του κορονοϊού αποφάσισαν να συνεργαστούν, προκειμένου να αναπτύξουν μία πλατφόρμα που θα ιχνηλατεί τις επαφές θυμάτων της πανδημίας, στέλνοντας ειδοποίηση σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Πλέον η τεχνολογία αυτή είναι έτοιμη. Ονομάζεται Exposure Notifications (Ειδοποιήσεις Έκθεσης) και θα είναι διαθέσιμη με τη νέα αναβάθμιση των δύο λειτουργικών συστημάτων (iOS και Android).

Ουσιαστικά είναι μία πλατφόρμα την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν κυβερνήσεις και προγραμματιστές για να δημιουργήσουν δικές τους εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών.

Το γεγονός πως είναι ενσωματωμένη σε iOS και Android σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες υιοθέτησης από μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, μιας και η συμμετοχή σε μία τέτοια εφαρμογή είναι καθαρά εθελοντική. Για να λειτουργήσουν οι εφαρμογές θα πρέπει οι χρήστες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να μοιραστούν οι πληροφορίες τους αν αρρωστήσουν, ακόμα και τότε όμως η ανωνυμία τους παραμένει.

Έως τώρα 22 χώρες από πέντε ηπείρους έχουν ζητήσει το API από Google και Apple. Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του API, η χρήση του περιορίζεται σε μία εφαρμογή ανά χώρα, με εξαιρέσεις σε περιπτώσεις πολιτειών. Συμβατές συσκευές θα είναι όσες τρέχουν iOS 13.5 ή Android 6.0 και μεταγενέστερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ