Κορονοϊός: «Αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας» λέει η επικεφαλής του CDC

Οι παλινωδίες των υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 ήταν σαφείς και σε ένα βαθμό ήταν και δικαιολογημένες, καθώς ο σύγχρονος κόσμος όλος βρέθηκε αντιμέτωπος για πρώτη φορά με μία τέτοια πανδημία, ωστόσο μάλλον  κανείς δεν περίμενε την αυτοκριτική που έκανε η Ροσέλ Ουαλένσκι, η επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC).

“Τα κάναμε θάλασσα” είπε η Ουαλένσκι, σε συνάντηση στελεχών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, στις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε τα αντανακλαστικά που επέδειξε η υπηρεσία απέναντι στην πανδημία δεν ήταν τα επιθυμητά και κατά συνέπεια  κρίνεται αναγκαία μια κίνηση αναδιάρθρωσης. Η Ουαλένσκι εστίασε στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και στις προσπάθειες πρόληψης πανδημιών, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις δημοσιεύσεις για σπάνια νοσήματα.

Σήμερα, το CDC εξορθολογίζει τις οδηγίες του για τον COVID-19 για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον κίνδυνο, πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, ποιες ενέργειες πρέπει να λάβουν εάν εκτεθούν στον COVID-19 και ποιες ενέργειες πρέπει να λάβουν εάν είναι άρρωστοι ή είναι θετικοί στον ιός. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα κληθεί να κινηθεί το CDC δόθηκαν ύστερα από πολύμηνη κριτική για την αντίδραση του Κέντρου απέναντι στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι οδηγίες που εξέδιδε το CDC για τη χρήση μασκών και άλλα μέτρα προκαλούσαν συχνά σύγχυση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρξε σωστή αξιολόγηση της κατάστασης. Σύμφωνα με έγγραφο που αναγνώστηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δημόσιες συστάσεις προκαλούσαν συχνά σύγχυση. Το πρόβλημα στη λειτουργία του CDC φάνηκε με την αποχώρηση υψηλόβαθμων στελεχών του, αλλά και με την συχνά καθυστερημένη δημοσιοποίηση δεδομένων για την δημόσια υγεία.

“Η απόδοση ήταν κάτω των προσδοκιών»,  είπε η Ουαλένσκι, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς, για την ειλικρίνεια  με την οποία παραδέχτηκε τις αποτυχίες του οργανισμού. «Στόχος μου είναι μια νέα, δημόσια υγεία, προσανατολισμένη σε μια νέα κουλτούρα του CDC που δίνει έμφαση στη συνεργασία, την επικοινωνία και την επικαιρότητα», συμπλήρωσε η επιστήμονας και συνέχισε: «Αργήσαμε να ανταποκριθούμε γρήγορα. Oι παραδοσιακές επιστημονικές και επικοινωνιακές διαδικασίες δεν ήταν επαρκείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κρίσης του μεγέθους και της έκτασης της πανδημίας COVID-19», είπε.

Όλοι στο CDC  συμφωνούν ότι «χρειάζεται να κάνει κάποιες αλλαγές για τον τρόπο επικοινωνίας και λειτουργίας του – να είναι ταχύτερο, να είναι πιο σβέλτο, να χρησιμοποιεί πιο απλή γλώσσα», δήλωσε αξιωματούχος του Κέντρου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ