Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων γράφουν οι New York Times – Τι σημαίνει για τον πόλεμο

Διαπραγματευτές υπό αμερικανική ηγεσία πλησιάζουν σε μια συμφωνία με την οποία το Ισραήλ θα αναστείλει τον πόλεμό του στη Γάζα για περίπου δύο μήνες, με αντάλλαγμα την σταδιακή απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η συμφωνία που θα μπορούσε να σφραγιστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα άλλαζε τη σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη στην καθειμαγμένη Γάζα. Οι διαπραγματευτές ανέπτυξαν ένα γραπτό σχέδιο συμφωνίας που ενώνει τις προτάσεις του Ισραήλ και της Χαμάς των τελευταίων 10 ημερών σε ένα βασικό πλαίσιο που θα αποτελέσει το αντικείμενο των συνομιλιών στο Παρίσι, σήμερα.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφωνίες που πρέπει να διευθετηθούν. Παρά ταύτα οι διαπραγματευτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μια τελική συμφωνία είναι εφικτή, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επέμειναν στην ανωνυμία τους για να συζητήσουν το ευαίσθητο θέμα των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τους New York Times, κατά τις συνομιλίες του Παρισιού συζητείται το ενδεχόμενο ανακωχής 30 ημερών που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των γυναικών, των ηλικιωμένων και των τραυματιών.  Κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πλευρές θα διαπραγματευθούν τις λεπτομέρειες μίας δεύτερης φάσης που θα διαρκέσει επίσης 30 ημέρες και θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ανδρών και των στρατιωτών.

Οι όροι της συμφωνίας θα περιλαμβάνουν επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή ξεχωριστά με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίοι έχουν λειτουργήσει ως μεσάζοντες με τη Χαμάς, για να μειώσουν τις εναπομείνασες διαφορές. Στέλνει επίσης τον διευθυντή της C.I.A., William J. Burns, στο Παρίσι για τις σημερινές συνομιλίες με Ισραηλινούς, Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους. Εάν ο κ. Burns σημειώσει αρκετή πρόοδο, ο πρόεδρος Biden μπορεί στη συνέχεια να στείλει τον συντονιστή του για τη Μέση Ανατολή, Brett McGurk, ο οποίος μόλις επέστρεψε πίσω στην περιοχή για να βοηθήσει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέτεινε το Σάββατο τη δημόσια πίεση προς το Κατάρ για να πετύχει την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα, τονίζοντας ότι το εμιράτο του Κόλπου θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει ως οικοδεσπότης και χρηματοδότης των μαχητών της Χαμάς, η οποία τους κρατά.
“Το Κατάρ φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς. Επίσης χρηματοδοτεί τη Χαμάς. Έχει επιρροή στη Χαμάς”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. “Επομένως, θα πρέπει να είναι τόσο καλοί ώστε να ασκήσουν την πίεσή τους. Τοποθετήθηκαν μόνοι τους ως μεσολαβητές – γι’ αυτό σας παρακαλώ, αφήστε τους να είναι τόσο καλοί ώστε να φέρουν πίσω τους ομήρους μας”.

Η μεσολάβηση του Κατάρ

Όταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε κεκλεισμένων των θυρών — η ηχογράφησή τους διέρρευσε στην ισραηλινή τηλεόραση αυτή την εβδομάδα — σύμφωνα με τις οποίες, απέφυγε να ευχαριστήσει το Κατάρ για τη διαμεσολάβησή του, ενώ θεωρεί “προβληματικό” το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους: “Δεν παίρνω πίσω ούτε μια λέξη”.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κατάρ στα σχόλια του Νετανιάχου. Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν ανοιχτούς διαύλους με το Ισραήλ και τη Χαμάς και μεσολάβησαν για την εκεχειρία τον Νοέμβριο, όταν η Χαμάς απελευθέρωσε μερικούς από τους 253 ομήρους που συνέλαβε, όταν πραγματοποίησε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ