Κωνσταντίνος Φίλης στον Realfm 97,8: Υπαρκτός ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στον Περσικό

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη απάντησε, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

“Κάθε νοήμων πρέπει να απεύχεται αυτή την προοπτική για μία σειρά από λόγους. Ο κίνδυνος όμως όσο τα πράγματα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού είναι υπαρκτός. Αν δεν υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση, να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε σχέση με το Κατάρ, θα το ρίξει στην αγκαλιά του Ιράν το οποίο είναι πρόθυμο να το βοηθήσει με διαφόρους τρόπους”, τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης και πρόσθεσε:

“Υπάρχει δε μία πληροφορία ότι έχουν συνάψει και αμυντική συμφωνία οι δύο χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι αν επιχειρηθεί στο μέλλον, κάτι που φαντάζει μακρινό αυτή τη στιγμή, κάποιου είδους χερσαία εισβολή στο Κατάρ από τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους εκεί, καταλαβαίνετε, θα μιλάμε για μία πραγματική ανάφλεξη της πυριτιδαποθήκης της Μέσης Ανατολής. Έχουμε τη Συρία, έχουμε την Υεμένη, αλλά και το Μπαχρέιν, αλλά στις δύο πρώτες στις οποίες διεξάγεται ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Η Υεμένη είναι μία χώρα 27-28 εκατ. εξελίσσεται, δυστυχώς, σε μία νέα Συρία που σημαίνει ότι αν έχουμε αναζωπύρωση των εντάσεων στο πεδίο των μαχών, έστω, αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία μίας νέας γενιάς, ενδεχομένως, τρομοκρατών, γιατί τροφοδοτούνται από ακριβώς τέτοιου είδους εντάσεις και το δεύτερο νέα ρεύματα προσφύγων από την περιοχή προς την Ευρώπη”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.