Κωνσταντίνος Φίλης: Η Τουρκία μηχανεύεται με ανύπαρκτα επιχειρήματα – Τι απαντά η Ελλάδα

Τη συντήρηση της έντασης από την Τουρκία με τις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης.  

“Η Τουρκία μηχανεύεται με ανύπαρκτα επιχειρήματα, την αμφισβήτηση των νησιών. Οι γκρίζες ζώνες έχουν γίνει κόκκινες. Και η αποστρατιωτικοποίηση συνδέεται πλέον με την κυριαρχία. Δηλαδή τι λέει η Τουρκία; Η αποστρατιωτικοποιείτε τα νησιά και τα αφήνετε ανοχύρωτα στις επιβουλές μας, ή τα διατηρείτε στρατιωτικοποιημένα, αλλά εμείς θα αμφισβητούμε την κυριότητά τους. Τι επιδιώκει λοιπόν η Τουρκία μέσω της διαστρέβλωσης;” διερωτήθη ο κ. Φίλης και συνέχισε:

Οι τουρκικές επιδιώξεις

“Πρώτον να εξουδετερώσει τις διεκδικήσεις των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Δεύτερον να εξομοιώσει τις δύο χώρες, ότι δήθεν δεν υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος και ότι είμαστε κι εμείς εν αδίκω. Τρίτον να μας παρουσιάσει ότι παραβιάζουμε κι εμείς συνθήκες οπότε δεν έχει νόημα να τις επικαλούμαστε. Και τέταρτον εφόσον η Συνθήκη της Λοζάνης καθίσταται διάτρητη, γιατί δεν δεχόμαστε να αναθεωρηθεί όπως ζητάει επιμόνως από το 2017 και μετά ο Ερντογάν.

Τι μπορεί να κάνει η Τουρκία; Όχι δεν μπορεί να κάνει πόλεμο ούτε θερμό επεισόδιο. Θα μπορούσε όμως να διεθνοποιήσει το ζήτημα να το σηκώσει και να το κρατήσει ψηλά. Το μαρτυρούν άλλωστε και οι δύο επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα η σύνταξη της δεύτερης έγινε από επιφανείς Βρετανούς νομικούς. Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να ζητήσει την άποψη και άλλων συμβαλλόμενων στις συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο δεν συνδέεται με την κυριαρχία.”

Οι ελληνικές απαντήσεις

Και ο κ. Φίλης συνέχισε: “Τι απαντά η Ελλάδα; Ότι καταρχάς τα νησιά δεν περιήλθαν στην Ελλάδα υπό την αίρεση της αποστρατιωτικοποίησης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς; Πώς ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.  Casus belli, Στρατιά Αιγαίου (που κατοικοεδρεύει στη Σμύρνη και ενισχύεται συν τω χρόνω) καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Όλα αυτά το πιστοποιούν. Πως εντέλει  το σύνορο με την Τουρκία είναι αυτό που όρισε η Λοζάνη, δηλαδή οτιδήποτε πέραν των τριών ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, δεν ανήκει στην Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα.”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ